Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
  
  Sveti Volar iz Kreda za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Sveti Volar

Sveti Volar je manjša cerkev na griču tam, kjer reka Nadiža zavije ostro proti jugu. Cerkev stoji na mestu nekdanjega gradišča obdanega z dvojnim obzidjem. Sledi njegove poselitve segajo v bronasto dobo, približno 1300 let pred našim štetjem. Gradišče na griču Svetega Volarja je s sosednjim gradiščem na Deru na levem bregu reke Nadiže predstavljalo dobro utrjeno vojaško ...

Sveti Volar je izlet, ki se prične v vasi Kred. Prehodili ga bodo tudi otroci stari dve do tri leta.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Na poti do Svetega Volarja ali nazaj se lahko ustavimo tudi na bregu Nadiže, ali si gremo ogledati njena korita blizu katerih prečkamo reko. Otrokom po potrebi pomagamo pri hoji le med nekoliko bolj strmim vzponom na sicer nizek grič. Ves ostali del poti je položen, zato jo bodo tudi brez naše pomoči velik del zmogli prehoditi otroci, ki so dobro shodili. Na izhodišču je manjše igrišče z nekaj igrali za otroke, ki so lahko izvrsten začetek ali zaključek izleta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahko tudi lažja, pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Sveti Volar: 309 m
Izhodišče: 247 m
Skupen vzpon na poti (v eno smer): 91 m

Izhodišče: Zapeljemo se preko Kobarida in nadaljujemo proti Robiču. Po glavni cesti se peljemo preko naselja Robič. Pozorni smo na križišče, kjer nas prometni smerokaz usmeri desno proti naselju Kred. Lokalne ceste Robič - Kred se držimo do igrišča tik pred naseljem. Tu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče na igrišču pred vasjo Kred - Sveti Volar 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po cesti ob kateri smo parkirali gremo naprej proti vasi Kred. Na prvem križišču v vasi zavijemo levo. Gremo še naprej skozi vas. Takoj za vasjo na prvem razpotju zavijemo ponovno levo na makadamsko cesto, ki nas vodi preko travnikov. Na prvem razpotju makadamskih cest zavijemo levo. Te makadamske ceste se držimo do naslednjega razpotja. Če gremo tu naprej pridemo po slabi minuti hoje do manjšega kopališča na reki Nadiži (avgust, 2019), ki ga po lastni želji obiščemo, sicer nadaljujemo desno. Poti se v nadaljevanju držimo levo, pripelje pa nas do brvi pri koritih reke Nadiže. Po brvi prečkamo reko in s hojo nadaljujemo levo. Pot nas vodi desno navzgor do travnika, kjer nadaljujemo ob njegovem levem robu. Na vrhu travnika gre pot levo v gozd. V nadaljevanju se držimo desno, pot pa nas vodi mimo plezališča. Še naprej se držimo naše poti, ki nas po krajšem vzponu pripelje do cerkvice svetega Volarja nad reko Nadižo.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.