Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

Tolminski Kuk od planinskega doma Savica za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Tolminski Kuk

Tolminski Kuk je najvišji vrh Spodnjih Bohinjskih gora. Kljub temu častitljivemu nazivu gora komaj pripleza čez magično mejo dvatisočih metrov. S svojimi 2085 metri se ne uvršča ravno med naše najvišje vrhove in ko se tako po zemljevidu odločamo na kateri vrh, se zdi kar nekako prelahek zalogaj. A Tolminski Kuk se ne preda tako zlahka. Njegova zahodna vršna stena zahteva kar ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada. V zimskem času tudi dereze in cepin.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Izhodišče: 653 m
Višina: 2085 m
Višinska razlika: 1432 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Skupni čas 6 ur 15 minut. Savica - Dom na Komni 2 uri 30 minut, Dom na Komni - planina Govnjač 30 minut, planina Govnjač - Vrh Planje (čez Kser) 2 uri, Vrh Planje - Tolminski Kuk 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskim smerokazom za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. Te poti se držimo skoraj povsem do našega cilja. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel, ki se nahaja med Dobračevo glavo in Plešo. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja za Kočo pod Bogatinom desno. Tu zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo na cilj.
Pri Domu na Komni sledimo oznakam za planino Govnjač. Pot nas vodi za domom. Sprva se dobrih 10 do 15 minut spuščamo vse do naslednjega razpotje, kjer gre levo pot za Vogel (Rjava skala). Med spustom so posamezni kratki predeli, kjer je potrebno nekoliko poplezati. Od razpotja za Vogel se prične pot počasi vzpenjati. Višje se odpre razgled na Dom na Komni in proti goram nad Triglavskimi jezeri. Kmalu za tem se pot obrne navzdol in v zmernem spustu po mulatjeri pridemo na planino Govnjač.
Lahko jo obhodimo po njenem desnem robu, ali pa smo pozorni na bližnjico, ki se vzpenja po njenem levem pobočju. Bližnjica je markirana, sprva pa smo pozorni, da jo med množico stezic ne spregledamo. Višje se zmeren vzpon prelevi v strmega, pot pa nas vodi deloma tudi skozi ruševje. Višje nad ruševjem se priključimo daljši in manj strmi poti, ki obide planino Govnjač in se naši poti priključi z desne. Še naprej se držimo naše poti, ki nas hitro pripelje do manjše in zelo slikovite travnate doline pod Kserjem. Pot se položi, a se hitro obrne desno. Vodi nas po desnih pobočjih slikovite dolinice in ko pridemo do njenega konca se vzpenjamo v strma pobočja nad številnimi melišči, ki se počasi posipavajo v številne vrtače nanizane ena ob drugi. Pot postaja vse bolj razgledna in nas višje pripelje do razpotja desno za Mahavšček in Bogatin in levo za Tolminski Kuk. Nadaljujemo levo in že v nekaj minutah pridemo na greben Spodnjih Bohinjskih gora, na neizrazito sedelce med Vrhom Škrli in Kserjem.
Tu nadaljujemo levo. Pot nas vodi preko neizrazitega Kserja za katerim se pot obrne navzdol. Sprva se spuščamo po travnatem pobočju, nato pa gremo vrh gruščnatega ozkega grebena, kjer se varujemo zdrsa. Spust je kratek, sledi pa grebenski vzpon proti Vrhu Planje. Vzpon je dokaj strm, pot se kmalu obrne desno in temu ovinku sledi kratek nekoliko izpostavljen predel, ki ga zlahka prehodimo. V nadaljevanju hodimo vrh travnatega grebena, vzpon je občasno bolj strm, pod vrhom pa hodimo po predelu deloma poraščenem z ruševjem. Pot nas občasno vodi tik ob prepadnem robu visoko nad dolino Tolminke in tik pod vrhom je sem pa tja potrebno nekaj korakov poplezati. Vrh je dolg, grebenast in zelo razgleden.
Z Vrha Planje se pričnemo sorazmerno hitro spuščati po dokaj prepadnem grebenu proti travnatemu sedlu Planja. Do sedla izgubimo 97 metrov višinske razlike. S sedla se pričnemo vzpenjati po zahodnem, strmem pobočju Tolminskega Kuka. Prvi del vzpona poteka po melišču polnem drobnega grušča. Hodimo v okljukih, napredujemo pa zelo hitro, saj je pot strma in višje zaradi visoke strmine tudi nekoliko vrtoglava. Nad meliščem postane teren skalnat s posameznimi zaplatami trave. Krajši del poti moramo tudi poplezati, posamezna mesta so tudi nekoliko izpostavljena, a teren ni prestrm in nam nudi dovolj opore. Na poti pogrešamo predvsem več markacij (oktober, 2018). V nadaljevanju je pot lahka, a le do manjše škrbine, kjer je ponovno potrebno nekoliko poplezati. Sledi nekaj izpostavljenih korakov nad njo, od katerih imamo do vrha Tolminskega Kuka le še dobro minuto lahke grebenske hoje.

Sestop: S hojo nadaljujemo naprej po vzhodnem grebenskem pobočju Tolminskega Kuka. Spust, ki ni prestrm nas vodi ob prepadnem robu gore. Spustimo se v sedlo med Tolminskim Kukom in Zelenim vrhom. Tu se držimo poti, ki nas po lahkem in ne prestrmem pretežno travnatem pobočju pripelje vrh gore. Pot nas vodi preko sorazmerno prostranega travnatega vrha naprej navzdol po pobočju. Sprva se spuščamo po sorazmerno strmih travnatih pobočjih, nižje pa se trava umakne skalnatim predelom deloma posutim z gruščem, zato se moramo paziti zdrsa. Spustimo se v tesno sedlo med Zelenim vrhom in Malim vrhom. Tu se grebenska pot položi in sledi dolgo in zelo slikovito pretežno zložno prečenje melišč in skalnatih pobočij pod grebenom Malega vrha, Podrte gore in Vrha Konte. Pot nas pripelje do sedelca Škrbina med Vrhom nad Škrbino in Vrhom Konte. Tu se nahaja razpotje, desno za planino Razor, levo za Komno in planino Govnjač.
Na Škrbini, kjer se odpre izvrsten razgled na Bohinjsko jezero s hojo nadaljujemo levo proti Komni. Spust je sprva precej strm in gruščnat, zato se na bolj skalnatih predelih pazimo zdrsa. Sledi zložno prečenje obsežnega melišča pod Vrhom nad Škrbino, ozirma konte, kjer se preko celega leta zadrži sneg. V nadaljevanju sledi krajši bolj strm spust in ponovno prečenje obsežnih melišč. Spustimo se v manjšo dolinico, kjer se pot obrne levo in obhodi pobočja Bohinjskeg Migovca. Nižje pridemo do razpotja desno za Vogel in Globoko. Tu se držimo levo za planino Govnjač. Sledi prečenje desnega roba planine Za Migovcem, kjer lahko še vedno opazimo manjšo karavlo in zložen spust ob skrajnem vzhodnem robu vrha Mohor visoko nad dolino Bohinjskega jezera. Le-to se na tem predelu poti vidi izvrstno. Prečenje pobočij Mohorja traja kar nekaj časa in ko se prične pot vzpenjati se kmalu obrne levo in nas pripelje do sedelca med Mohorjem in vrhom Pleše. Pot nas vodi preko področja imenovanega Krošnja, kjer gremo mimo 15 minut krajše bližnjice do Doma na Komni. Še naprej se držimo naše poti, ki nas preko vzhodnih predelov planine Govnjač pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno po prvotni poti proti Domu na Komni in izhodišču.