Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Vodnikov razglednik iz Koprivnika za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Vodnikov razglednik

Vodnikov razglednik je dobil ime po Valentinu Vodniku. Bil je njegov redni obiskovalec, saj je kot duhovnik služboval tudi v vasici Koprivnik, izhodišču našega izleta. Velja za začetnika planinske poezije na Slovenskem, na Triglav pa se je povzpel že konec 18. stoletja. Po zaslugi Vodnika in Žige Zoisa se je Triglav pričel dojemati kot simbol Slovencev. Vodnikov razglednik s svojim ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Družinski izlet do Vodnikovega razglednika je primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta. Mlajši bodo tudi velik del poti.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti je primeren tudi za otroke, ki so komaj shodili. Vodnikov razglednik navduši z enim najlepših razgledov pri nas.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 976 m
Višina: 1017 m
Višinska razlika: 41 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce. Preko Bleda se zapeljemo proti Bohinju. Takoj za vasjo Bitnje zavijemo desno proti Srednji vasi, Jereki in Pokljuki. Cesta se dokaj hitro vzpenja, držimo pa se je do naslednjega večjega križišča. Tu nas table usmerijo desno proti Koprivniku, Jereki in Pokljuki. Držimo se glavne ceste, ki nas vodi skozi vas Jereko. Tudi za vasjo se še naprej kar nekaj časa držimo naše ceste, ki nas vodi skozi gozd. Višje se teren odpre in na levi strani vidimo hiše vasi Koprivnik. Na križišču zavijemo levo proti središču vasi. Parkiramo ob majhni župnijski cerkvici svetega Križa.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: vas Koprivnik - Vodnikov razglednik 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Gremo mimo vaške cerkve. Za njo nas tabla usmeri levo na asfaltirano cesto. Povzpnemo se do gasilskega doma in za njem pri kozolcu zavijemo desno. Po kratki poti skozi gozd prečkamo travnik, nato pa nas smerokaz (avgust, 2016) usmeri desno. Gremo do prve hiše in pred njo zavijemo desno. Obhodimo jo v širokem levem ovinku. Pot nas pripelje do gozdne pešpoti, kjer je kratek vzpon nekoliko hitrejši. Ta del poti je varovan z leseno ograjo. Po dobrih dveh minutah pridemo na razgleden vrh z visokim križem, klopmi in vpisno skrinjico.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.