Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Zasavska koča na Prehodavcih iz Zadnjice - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Zasavska koča na Prehodavcih

Zasavska koča na Prehodavcih se nahaja na razgledni vzpetini tik nad prevalom Prehodavci. Preko njega vodi pot iz Trente v Dolino Triglavskih jezer. Koča je bila zgrajena leta 1954 na temeljih italijanske obmejne stražarnice. Od koče se odpre razgled na greben Špičja, Zelnarco, Vodnikov Vršac, gore nad dolino Trento, zgornji del Doline triglavskih jezer in ostale vrhove. Zasavska koča na Prehodavcih se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Julijske Alpe.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 2071 m
Višina izhodišča: 730 m
Višinska razlika: 1341 m

Izhodišče: Vozimo po cesti Kranjska Gora - Bovec čez prelaz Vršič. Pri 50. serpentini vršiške ceste zavijemo na stransko cesto, ki nas že po nekaj 100 metrih pripelje do parkirišča, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Zasavska koča na Prehodavcih 4 ure 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj vikendov v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po spodnji desni cesti v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oziroma do označenega razpotja, kjer se desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem. Do tu potrebujemo približno eno uro hoje.
Z razpotja na predelu imenovanem Utro nadaljujemo desno (naravnost Luknja, Triglav in Dolič), kjer najprej prečimo deloma že porasla prodišča in nekaj hudournikov. Po nekajminutnem prečenju z nekaj krajšimi vzponi in spusti prispemo do začetka Zadnjiškega dola. Tu se pot prične zmerno vzpenjati po desni strani doline. Višje pot zavije še nekoliko bolj v desno, kjer nas prehodno popelje v gozd, nato pa se vrne v bolj kamnit svet. V nadaljevanju se pot še nekaj časa zmerno do strmo vzpenja ter postopoma preide na melišča pod Zadnjiškim Ozebnikom. Ob pogledu na bližnja ostenja okoliških vrhov, se nato vzpnemo na sedlo Čez Dol, kjer se pot položi in razcepi na dva dela. Na omenjenem razpotju nadaljujemo naravnost v smeri Trente in nato nekoliko naprej levo proti Prehodavcem.
Nato nadaljujemo naravnost ter se v nadaljevanju vzpenjamo po široki mulatjeri, katera preči strma in prepadna pobočja. V nadaljevanju postane pobočje po katerem poteka pot manj strmo ter vse bolj razgledno. Višje nas dobro ohranjena mulatjera vodi čez še nekoliko manj strmo pobočje Zelene grive, nad njo pa postane pobočje spet bolj strmo. Kmalu se pot in pobočje položita. Nekoliko nad neizrazito prelomnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Lepo oz. Veliko špičje - pot Stanka Kosa, naravnost Koča pri Triglavskih jezerih) proti bližnji Zasavski koči na Prehodavcih. Pot naprej nas vodi po širokem in razglednem grebenu, le ta pa nas mimo zimskega bivaka v nekaj minutah pripelje do Zasavske koče.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.