Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Uršlja gora iz Naravskih ledin - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Uršlja gora

Uršlja gora je stoji med Slovenj Gradcem, Šoštanjem, Črno in Mežico. Je razgledna gora z najvišje ležčo cerkvijo v Sloveniji. S sveto Uršulo, kateri je cerkev posvečena in njenim prihodom na goro je povezana legenda o povodnem možu, ki je pred tem živel na gori. Iz nje se odpre razgled na Peco, Olševo, lepo se vidijo gore Kamniško-Savinjskih Alp in hribi Strojne in Kozjaka. ...

Zahtevnost: Lahka označena pot. Pozimi se priporoča uporabo derez.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1699 metrov
Višina izhodišča: 1080 m
Višinska razlika:
619 m

Izhodišče: Peljemo se po regionalni cesti do Slovenj Gradca. Tu zavijemo za Kotlje in Ravne na Koroškem. Peljemo se do Kotelj, kjer v križišču peljemo naravnost proti cerkvi, sledimo tabli Naravske ledine (desno cesta pelje dalje proti Ravnam na Koroški). Cesti sledimo do križišča pri cerkvici sv. Mohorja, kjer zavijemo levo - tabla za Naravske ledine. V naslednjem križišču zavijemo desno. Peljemo se mimo Smučarskega doma, kjer se prične makadamska cesta in se vozimo vseskozi naravnost. Malo za tablo Občina Črna na Koroškem sledimo cesti levo in se peljemo do parkirišča, ki je ob cesti, kjer parkiramo. Desno na travniku vidimo kočo na Naravskih ledinah.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Naravske ledine - Uršlja gora 1 ura 40 minut, Uršlja gora Naravske ledine preko Kozjega hrbta 1 ura 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo dereze.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo naprej po makadamski cesti. Po približno 100-200 metrih nas rdeča pohodna tabla usmeri levo na gozdno pot. Po približno 5 minutah hoje pridemo do parkirišča do koder še lahko pridemo z avtom. Nadaljujemo levo naravnost. Kmalu pridemo do prostrane jase. Hodimo po široki gozdni pešpoti, ki nas hitro pripelje do roba gozda, kjer s hojo nadaljujemo levo navzgor po široki, kamniti gozni pešpoti. Naše poti se držimo približno 50 minut, do razpotja kjer zavijemo desno. Levo nas pot usmerja proti Prevaljam in Ravnam čez Kozji hrbet. Po tej poti se bomo vračali na izhodišče. Na temu razcepu nadaljujemo torej desno. Pot je sedaj nekoliko ožja in bolj strma. Po slabih 30 minutah občasno bolj strme hoje pot zavije levo. Od tu potrebujemo približno nadaljnih 5 minut do jase. Pot se položi, pridemo na razpotje, kjer ji sledimo naravnost. Kmalu pridemo do znamenja Svete Uršule. Sedaj hodimo po manjši dolinici. Pred sabo že vidimo RTV stolp na Uršlji gori. Ko se povzpnemo na rob dolinice imamo levo do vrha gore s križem morda 5 minut. Če nadaljujemo naravnost pridemo v 10 minutah do Doma na Uršlji gori in cerkve posvečene istoimenski svetnici.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti. Lahko pa naredimo krožno pot preko Kozjega hrbta. V tem primeru se vračamo po isti poti do razpotja, kjer smo navzgor grede zavili desno proti Uršlji gori, levo pa so nas table usmerjale v dolino čez Kozji hrbet. Sedaj nas tabla usmerja levo na Naravske ledine na našo prvotno pot, mi pa nadaljujemo naravnost proti Ravnam čez Kozji hrbet. Od vrha do tega razpotja smo potrbovali približno 25-30 minut hoje. Pot je ozka, ni kamnita in vodi skozi iglasti gozd. Tej poti sledimo povsem do makadamske ceste po kateri smo prišli z vozilom na izhodišče. Občasno se spuišča bolj strmo. Še posebej, ko po približno 25 minutah hoje prečkamo precej zapuščeno gozdno cesto. Tu zavijemo levo na cesto in iz nje takoj desno navzdol v gozd. Pot se približno 10 minut spušča zelo strmo. Zatem zavije desno in se položi. Zapuščeno in zaraščeno gozdno cesto prečkamo še enkrat. Po približno 15 minutah zmernega spuščanja pridemo na makadamsko cesto, kjer zavijemo levo proti izhodišču, do katerega imamo sedaj še približno 30 minut hoje.