Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

 Orle od brunarice Zadvor - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Orle

S hojo pričnemo pri brunarici Zadvor. Kar nekaj časa se držimo trim steze, nato pa se sprehodimo skozi razpotegnjeno vas Orle. Nahaja se na vzhodnem ljubljanskem obrobju, oziroma jugovzhodnem grebenu Golovca. Vas je nastala že v 12. stoletju s kolonizacijo prebivalcev iz Blejske Dobrave. Tako pravi ustno izročilo. Pot nas vodi tudi mimo izredno lepega ribnika pri samotni ...

Gozdna trim steza pri brunarici Zadvor na robu Golovca bo na poti na Orle navdušila tudi otroke.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Glede na njeno nezahtevnost bodo del poti zagotovo zmogli prehoditi tudi mlajši. Zaradi njene dolžine jim bomo po potrebi pomagali z nošenjem, kar velja tudi za triletnike. Otroke bodo na začetu poti zagotovo pritegnile trim vaje. Na poti pod Orlami jih bo navdušil živahen ribnik pri domačiji Dolinar. Gremo tudi mimo prazgodovinskega Molnika in v legendo ovitega Marenčka.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 459 m - najvišja točka na poti
Višina izhodišča: 325 m
Višinska razlika:
134 m

Izhodišče: Vozimo se po vzhodni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu Lj-Bizovik, kjer nadaljujemo proti Sostru. Po dobrem kilometru vožnje gremo mimo hotela Stil (marec, 2016). Morda 200 metrov za hotelom zavijemo desno proti Podlipoglavu. Te ceste se držimo dober kilometer vse do prve majhne petrolove bencinske črpalke. Dobrih 100 metrov za njo nas prometne oznake usmerijo desno proti Orlam in Podmolniku. Te ceste se držimo morda 500 metrov, ko nas tabla na robu naselja hiš usmeri desno v gozd in proti brunarici Zadvor, našemu izhodišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krožna pot brunarica Zadvor - Orle - brunarica Zadvor 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo na koncu parkirišča za brunarico Zadvor po dobro nadelani gozdni pešpoti. Zložno se vpenjamo skozi gozd. Hitro pridemo do prvih trim tabel. Držimo se njih in oznak za Orle. Naša gozdna pot se občasno povsem položi, razcepi in zatem hitro ponovno združi. Pripelje nas do razpotja, kjer je desno smer za cerkev svetega Urha, medtem ko s hojo nadaljujemo naravnost. Po približno nadaljnih 10 minutah hoje pridemo do naslednjega razpotja, kjer je desno ponovno smer proti svetemu Urhu. Tokrat nadaljujemo levo. Hodimo po široki gozdni pešpoti, ki nas kmalu pripelje do prvih travnikov in hiš nad njimi. Ko pridemo do ulice z asfaltirano cesto nadaljujemo naravnost po njej. Držimo se glavne ceste, ki nas vodi skozi razpotegnjeno vas Orle. Ko se cesta počasi obrne levo proti vzhodu se prične spuščati. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje za naselje. Pred nami se nahaja velik kamnolom. Naše ceste se še kar držimo. V širokem S ovinku nas vodi mimo ribnika s klopcami pri domačiji Dolinar. Nadaljujemo naprej po naši cesti. Po krajšem vzponu gremo mimo naslednjega zaselka Završnik, kjer se odpre razgled na naselje Podmolnik, proti Sostru, na vzhodna pobočja Kašeljskega hribovja in v legendo ovit Marenček. Še vedno se držimo naše ceste, po kateri se spustimo do Podmolnika. Tu, na prvem križišču, zavijemo levo. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča, ki ga dosežemo po približno pol ure zmerne hoje.

Sestop: Pot nima izrazitega cilja. Na izhodišče nas pripelje krožna pot.