Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Sveta Ema od Vonarskega ribnika - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveta Ema

Cerkev svete Eme in istoimensko naselje se nahajata na vrhu razglednega griča iz katerega se odpre širok razgled na Zgornjesotelsko gričevje, Macelj, Voglajnsko gričevje in južneje, predvsem na poti na vrh Srednjesotelsko gričevje. Proti zahodu se vidi tudi skrajni severnovzhodni rob Posavskega hribovja. Vrh številnih gričev nam bodo pozornost pritegnile cerkvice. Razgibana ...

Krožna pot za družine z otroki do cerkve svete Eme.

Družinski izlet: Opisan izlet na Sveto Emo je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Na vrhu nas bo navdušil širok razgled na Sotelsko gričevje.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 345 m
Višina izhodišča: 196 m - minimalna višina na poti
Višinska razlika: 149 m - maksimalna višinska razlika

Izhodišče: Iz term Olimje zavijemo v krožnem križišču levo proti Rogaški Slatini. Peljemo se mimo razcepa za Sodno vas in prečkamo rečico ter takoj zatem zavijemo desno v smeri table Sveta Ema. Prečkamo železnico in se ob Vonarskem akumulacijskem jezeru peljemo do ribnika Vonarje na levi strani ceste. Parkiramo na urejenem parkirišču ob ribniku.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveta Ema 30 minut. Krožen povratek Sveta Ema - izhodišče 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po cesti po kateri smo se pripeljali se vračamo mimo ribnika, a le do prvega križišča z ozko asfaltirano cesto. Zavijemo desno na to cesto, ki se prične precej hitro vzpenjati v pobočje hriba. Na desnem ovinku, po morda 100 metrih hoje preide v gozdno makadamsko cesto. Po nekaj minutah hoje, ko pridemo iz gozda, je cesta ponovno asfaltirana. Cesti sledimo vse do vrha, kjer pridemo do prvih hiš naselja Sveta Ema. Cesta se prične v levem ovinku spuščati in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo. Od tu do cerkve svete Eme nimamo več daleč.

Sestop: Vrnemo se do začetka cerkvenega obzidja iz smeri po kateri smo prišli in za zidom zavijemo desno navzdol na cesto, kamor nas usmerijo tudi oznake. Po kratkem a zelo strmem spustu asflatirana cesta preide v makadamsko cesto. Vodi nas po grebenu med hišami, zidanicami in vikendi. Po morda 5 do 10 minutah hoje pridemo do konca makadamske ceste. Gremo naravnost navzdol, prečkamo manjšo jaso in gremo naprej po pešpoti skozi gozd. Po krajšem bolj strmem S ovinku prečkamo manjšo jaso s hiško. Takoj za jaso zavijemo desno navzdol proti asfaltirani cesti. Čez nekaj minut pridemo do manjšega travnika. Preko njega se spustimo naravnost navzdol mimo manjšega gospodarskega poslopja s planinskimi markacijami do asfaltirane ceste, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo do razcepa, kjer nadaljujemo levo. Po morda 50 metrih hoje, pri zadnji hiši naselja, zavijemo desno in prečkamo železniško progo. Za njo gremo naravnost vse do glavne reginalne ceste. Tu nadaljujemo levo. Hitro pridemo do križišča, kjer zavijemo levo proti Vonarjam. Tej cesti sedaj sledimo slaba 2 kilometra vse do izhodišča.