Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Sveti Lovrenc iz Polhovega Gradca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Lovrenc oz. Polhograjska gora

Sveti Lovrenc oziroma Polhograjska gora se nahaja ob Polhovem Gradcu in znameniti Polhograjski graščini z urejenim parkom. Na pobočjih gore je v prvi polovici 19. stoletja tedanji lastnik posestva grof Blagaj najdel do tedaj neznano rastlino, ki so jo poimenovali Blagajev volčin. Na vrhu hriba, kjer se nahaja cerkev Svetega Lovrenca se nam odpre razgled na graščino s parkom, ...

Sveti Lovrenc oziroma Polhograjska gora je znana izletniška točka v bližini Ljubljane.

Družinski izlet: V izletu opisan vzpon je primeren za otroke stare 4 do 5 let, odvisno od sposobnosti otroka, saj je pot občasno precej strma. Za mlajše otroke stare do 3 leta priporočamo vzpon, ki je opisan med povratkom. Z avtom se zapeljemo do vasi Briše, ali pa kar vse do rampe ob parkirišču visoko pod Svetim Lovrencem. Otroke bodo navdušili zlasti razgledi, ki se odprejo iz Polhograjske gore ter slikovita graščina na izhodišču.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 824 m
Višina izhodišča: 388 m
Višinska razlika: 436 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izhodu za Brezovico. V križišču nadaljujemo naravnost proti Dobrovi in Polhovemn Gradcu. Čez nekaj kilometrov pridemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo proti Polhovemu Gradcu, do katerega imamo še 10 kilometrov. Te ceste se držimo vse do Polhovega Gradca. Ko se že nahajamo v samem naselju prečkamo rečico Božno. Takoj za njo naša cesta zavije levo, mi pa gremo naravnost mimo avtobusne postaje z bifejem na levi strani. Po ovinkasti in ozki cesti se povzpnemo in vozimo tik mimo starega mestnega jedra. Nato se naša cesta spusti do Polhograjske graščine. Zapeljemo se skozi njeno dvorišče. Tik za njim lahko parkiramo levo pri informativnih tablah ob stari sušilnici ali desno ob ekološkem otočku na koncu žične ograje ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Polhograjska graščina - Sveti Lovrenc, oziroma Polhograjska gora 1 ura. Krožen povratek Sveti Lovrenc - Polhov Gradec preko vasi Praproče in Briše 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po ozki asflatni cesti gremo proti živo rumenemu čebelarskemu domu. Gremo mimo doma do stopnic za njim. Nadaljujemo po pešpoti, ki se prične hitro strmo vzpenjati. Kmalu gremo mimo Blagajevega spomenika in nedokončane tematske poti. Po približno 10 minutah strmina popusti. Še naprej sledimo označeni in dobro nadelani gozdni pešpoti. Po morda 15 minutah zmerne hoje postane pot ponovno bolj strma. Pripelje nas do širokega travnika z domačijo na naši desni strani. Na travniku zavijemo levo in nadaljujemo v gozd levo mimo kapelice. Po morda 5 minutah hoje nas gozdna pešpot pripelje do cerkve Svetega Lovrenca, oziroma vrha Polhograjske gore.

Sestop: Tik pod cerkvijo se držimo leve širše pešpoti, ki nas pripelje do kapelice po drugi strani kot smo šli med vzponom. Za travnikom ne zavijemo levo na prvotno pešpot, temveč zavijemo desno na gozdno cesto, ki se sprva precej strmo spušča. Tekom hoje se občasno tudi položi. Po približno 15 minutah hoje pridemo do rampe in velikega parkirišča. Tu nadaljujemo levo po gozdni makadamski cesti. Tej cesti sledimo vse do prvih hiš vasi Praproče, kar nam vzame približno 20 minut hoje. Ko pridemo do asfaltne ceste zavijemo levo. Te ceste se držimo vse do glavne ceste v Brišah. Dosežemo jo v približno 25 minutah. Nadajujemo levo ob glavni cesti vse do Polhovega Gradca, ki ga vidimo pred sabo. Ko pridemo do table Polhov Gradec zavijemo levo na ulico nasproti table.
Čez nekaj 100 metrov zavije cesta desno in se prične vzpenjati proti staremu mestnemu jedru Polhovega Gradca. Gremo skozi stari del mesta mimo velike cerkve. Za njo se še vedno ista cesta v levem ovinku spusti proti graščini od koder imamo do izhodišča samo še dobro minuto hoje.