Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 

 Turški križ od brunarice Slap - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Turški križ

Po še živi legendi je Turški križ v skalo vsekal iz turškega jarma rešeni janičar, ki so mu domačini preprečili ropanje rojstne vasi. Zgodba se je odvijala konec 15. stoletja v času najhujših turških roparskih napadov. Skala s Turškim križem se nahaja na gozdnatem pobočju nad glavno cesto, ki vodi čez Petrovo Brdo. Izlet je kratek in nas vodi deloma tudi po ozki in občasno strmi gozdni pešpoti. Leži v regiji Zahodni Alpski svet in podregiji Škofjeloško hribovje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 669 metrov
Višina izhodišča: 597 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 72 m.

Izhodišče: Iz doline Soče zavijemo v kraju Bača za Podbrdo. Držimo se glavne ceste. Ko se cesta prične vzpenjati proti Petrovemu Bdru smo pozorni na gostišče oziroma brunarico Slap na levi strani ceste. V njeni bližini parkiramo.
Iz Škofjeloške smeri gremo po glavni cesti skozi Škofjo Loko proti Železnikom v Selški dolini. Stalno se držimo glavne ceste. Ko je vas Zali Log za nami smo pozorni na razcep, kjer gre cesta desno proti vasi Sorica. Tu ne zavijemo, temveč nadaljujemo naravnost po dolini. Kmalu se začne cesta vzpenjati in nas pripelje do Petrovega Brda. Z vožnjo nadaljujemo po cesti navzdol a le do brunarice Slap na desni strani ceste. V njeni bližini parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Od parkirišča pri brunarici Slap do Turškega križa 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Tik nad parkiriščem brunarice Slap se na drugi strani ceste prične makadamska cesta. To je izhodišče poti do Turškega križa na kar nas opozarjajo smerokazi. Sprva hodimo po makadamski cesti, vendar le-ta hitro zavije desno. S hojo nadaljujemo naravnost po ozki pešpoti obraščeni s travo in ostalo podrastjo. Hitro pridemo do brvi in preko nje prečkamo strugo. Za brvjo nadaljujemo desno po pešpoti, ki kmalu zavije ostro levo nazaj in se prične vzpenjati v gozdnato pobočje. Poti, ki je občasno dokaj strma in zavarovana z lesenimi stopnicami sledimo do skale z vklesanim Turškim križem. Označuje ga zelen kvadrat. Pod njo je klopca. V reži skale se nahaja na plastificirani papir natisnjena legenda. Pot je zanimiva predvsem iz stališča zgodbe nastanka križa.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.