Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Marijino Celje iz Liga za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Marijino Celje

Marijino Celje je velika severnoprimorska romarska cerkev na Kanalskem Kolovratu tik nad naseljem Lig. Cerkev, ki nosi za nepoznavalca precej nenavadno ime je sicer posvečena svetemu Zenonu. Ime spominja na čase, ko je velik del slovenskih dežel spadal pod avstrijsko nadoblast. Marijino Celje, oziroma Mariazell je namreč znano avstrijsko narodno romarsko svetišče in "marijinoceljske" podobe so bile razširjene po vsem cesarstvu. Mariazell je sicer Prešeren preimenoval v Marijino Celje in ko je kopija te avstrijske podobe zašla v Lig se je cerkve prijelo ime Marijino Celje. Domačini so ime kasneje prenaredili v Maricel in ga uporabljali do konca druge svetovne vojne. Ne glede na to, da je osnova zgodbe ljudska pobožnost vseeno spominja na beneškega leva. Nastanek Benetke je namreč po legendi povezan z apostolom Markom katerega mistični simbol je lev. In če Slovenci vidimo beneškega leva zgolj kot umetnostno zgodovinsko dediščino, ki jo občudujemo na starih istrskih mestnih trgih, naši zahodni sosedi v njemu vidijo tudi znamenje nekdanje več stoletne italijanske nadoblasti nad primorskimi mesti. Simbol Triglava bo Italijanu v Trstu pomenil zgolj znamenje najvišje gore v Julijskih Alpah, medtem ko bo zamejskim Slovencem pomenil narodni simbol in znamenje nekdanje in sedanje pripadnosti mesta Slovencem in slovenskim deželam. Simboli so živi, večplastni, imajo vpliv na naša življenja in prav je, da se zavedamo vseh njihovih pomenov.
Mimo cerkve vodi pot Treh svetišč, ki povezuje Sveto Goro, Marijino Celje in Staro Goro nad Čedadom v Furlaniji. Obe pomembni krščanski svetišči se pri cerkvi Marijino Celje vidi, a moramo dobro pogledati. Tudi sicer se pri cerkvi odpre razgled na velik del spodnjesoške doline in hribov nad njo, kot tudi proti delu hribovite Beneške Sloveniji onstran mejne reke Idrije. In, ko že govorimo o svetiščih, velja zapisati, da bomo na izletu videli tudi Matajur in proti Kordi. Oba vrhova sta bila nekoč obredni sveti gori starovercev z desnega brega Soče. Marijino Celje se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Goriška in še ožje v podregiji Kambreško in Banjšice.

Marijino Celje prestavlja kratek krožen družinski izlet primeren tudi na najmlajše otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a bodo vsaj del proti prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili. Slednjim med vzponom pomagamo pri hoji. Velika cerkev Marijinega Celja se nahaja na široko zaobljenem in razglednem hribu. Okoli cerkve znotraj obzidja in izven njega bodo otroci našli obilo prostora za varno tekanje in igro.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Lahka športna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 674 m
Izhodišče: 619 m
Višinska razlika: približno 55 m

Izhodišče: Iz Nove Gorice se ob reki Soči peljemo proti Tolminu. Ko pridemo do naselja Ročinj sledimo oznakam, ki nas levo usmerijo proti Kambreškemu. Ko pridemo na Kambreško v središču naselja sledimo oznaki za Lig. Te ceste se držimo nekaj kilometrov do omenjenega naselja, kjer parkiramo v središču naselja nasproti ekološkega otočka, ki se nahaja ob glavni cesti. Tu se na manjši hišici nahaja tudi velika info tabla Povezovalne poti treh svetišč (april, 2021).

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Lig - Marijino Celje 10 minut, krožen povratek 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Z mesta, kjer smo parkirali bomo na drugi strani ceste videli oznakom za Marijino Celje. Gremo navzgor po cesti ter nato naravnost po kolovozu proti kapelici, ki jo vidimo pred sabo. Pri kapelici pot zavije desno in nato višje po dobri minuti hoje levo. Pešpot se hitro ponovno obrne desno. Sprehodimo se skozi pas gozda in ko pridemo iz njega pred sabo že vidimo veliko cerkev Marijinega Celja do katere imamo še dobro minuto hoje.

Povratek:Gremo navzdol po stopnicah, ki se nahajajo nasproti tem po katerih smo se povzpeli do cerkve. Spuščamo se po ozki asfaltirani cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do kapelice ob glavni cesti, ki pelje skozi Lig. Tu zavijemo desno in se po cesti vrnemo do izhodiše v Ligu, kar nam vzame slabih 10 minut hoje.