Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Matkov kot od začetka doline za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Matkov kot

Matkov kot je najbolj odročna alpska ledeniška dolina v Kamniško-Savinjskih Alpah. Imenuje se po gorski kmetiji Matk. Ta leži na nadmorski višini 1165 metrov. Velik del doline je v lasti Matkovih, njihova posestva pa segajo vse do vrha 2203 metrov visoke Mrzle gore. Kmetija je starodavna, saj je bila prvič omenjena že davnega leta1426. Dolina je znana tudi po naravni ...

Matkov kot

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Zadnjih nekaj korakov do vznožja slapa v ozkem žlebiču jim moramo pomagati, a če nam to ne uspe nič za to. Tudi pod slapom se odpre zelo lep razgled na Matkov kot in okoliške stene gora, ki se dvigajo nad dolino. Če otroci vseeno poplezajo do slapu se bodo v vročih poletnih dneh zagotovo osvežili z njegovo pršečo vodo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Slap proti vrhu doline: 1199 m
Izhodišče: 916 m
Višinska razlika na poti: približno 275 m

Izhodišče: Preko Kranjskega raka in Podvolovjeka, ali preko Ljubnega ob Savinji se zapeljemo v Luče, kjer gremo naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo do križišča, kjer gre levo cesta v Logarsko dolino, mi pa tu z vožnjo nadaljujemo naprej proti Pavličevem sedlu. Po nekaj 100 metrih vožnje smo pozorni na križišče, kjer zavijemo levo čez most proti Matkovemu kotu. Parkiramo levo ob cesti ob MHE ali slabih 50 metrov naprej prav tako levo bo cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - slap: 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Z izhodišča gremo naprej po cesti ter nato levo mimo rampe (avgust,2021). Naša cesta po kateri smo prišli tu zavije rahlo desno. Levo je suha hudourniška struga, mi pa gremo desno naprej po kolovozu ob prostranem pašniku. Na koncu pašnika prečkamo strugo in gremo naprej po stezi desno ob pašniku. Na koncu travnika pot zavije na široko hudourniško strugo. Po približno 100 metrih hoje po strugi smo pozorni na markiran kolovoz (avgust, 2021), ki zavije desno v gozd. Kolovoz nas pripelje do makadamske ceste po kateri gremo naravnost naprej. Ponovno nas pripelje do struge, ki jo prečkamo in gremo za njo naprej po makadamu. Pot nas sedaj vodi levo ob strugi do smerokaza, ki nas usmeri desno čez strugo. Tu se markirana pot obrne levo in nas še naprej vodi ob strugi. Do sedaj položna pot se počasi prične vzpenjati. Višje pridemo do sorazmerno strmega predela, a strmina hitro popusti. Tu postanemo pozorni na ozek žlebič vsekan desno v navpično steno. Po njem pada manjši slap, ki je naš cilj. Povzpnemo se lahko prav do vznožja slapu, a je potrebno zadnjih nekaj korakov poplezati po večjih skalah.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.