Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Virnikov Grintovec iz Zgornjega Jezerskega - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Virnikov Grintovec

Virnikov Grintovec se nahaja nad Zgornjim Jezerskim tam, kjer se Kamniško-Savinjske Alpe skoraj dotaknejo Karavank. Pot na goro ni predolga, niti prezahtevna, nagradi pa nas z izvrstnimi razgledi na vse strani neba. Na vrhu nas pričaka visok možic, ki mu nekateri zaradi velikosti pravijo kar piramida. Spregledali ne bomo niti dolgega grebenastega vrha, ki se kot plazeča kača ...Zahtevnost: Lahka označena pot. Pozimi se priporoča uporabo derez.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1654 metrov
Višina izhodišča: 880 m
Višinska razlika:
774 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Kranj - vzhod. Nato sledimo oznakam za Jezeresko. Po dolini Kokre se kar nekaj časa peljemo proti Jezerskemu. Ko pridemo na Zgornje Jezersko smo pozorni na majhno Petrolovo bencinsko črpalko (oktober, 2019), kjer zavijemo levo proti cerkvi svetega Ožbolta. Vzpenjajoča cesta nas po slabih 200 metrih pripelje do cerkve in pokopališča pred njo, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Cerkev svetega Ožbolta na Zgornjem Jezerskem - Virnikov Grintovec 2 uri 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo dereze.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po ozki asfaltirani cesti gremo proti cerkvi, ki jo dosežemo po 30 metrih hoje. Tu na drevesu opazimo oznake (oktober, 2019) za Virnikov Grintovec. Gremo desno okoli cerkve in naprej po cesti proti domačiji nad nami. Pri domačiji gremo levo čez njeno dvorišče do roba pašnikov, kjer nas smerokaz usmeri desno na pešpot. Sprva hodimo ob robu gozda, ko pa prečkamo potoček pridemo na kolovoz, ki se strmo vzpne do naslednje samotne domačije. Tu prečkamo makadamsko cesto in sledimo planinskemu smerokazu, ki nas usmeri na pešpot, ki se sprva precej strmo vzpenja v gozd. Višje se priključimo ozkemu gozdnemu kolovozu, ki nas pripelje na neizrazito sedlo, kjer nadaljujemo desno. Po kratkem zložnem vzponu se nam z leve ponovno priključi ozek kolovoz po katerem nadaljujemo s hojo. Po dobri minuti pridemo do razpotja kolovozov, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj minutah hoje so pozorni na smerokaz, ki nas usmeri desno na pešpot (oktober, 2019). Po nadaljnih nekaj minutah hoje pridemo do naslednjega gozdnega kolovoza po katerem se pričnemo vzpenjati desno navzgor. Po kratkem in strmem vzponu se pot obrne levo in nas pripelje do poseke, kjer se odpre razgled na Kočno in Storžič. Desno nad nami na robu gozda bomo opazili planinski smerokaz, ki nas vodi naprej v gozd. Višje pridemo do na novo zgrajene gozdarske makadamske ceste, zato pod cesto zavijemo desno in se prečno vzpnemo na njen rob na ovinku nekaj 10 metrov stran. Tu nadaljujemo z vzponom po cesti - zaradi te ceste je bil del planinske pešpoti uničen - (oktober, 2019). Hitro pridemo do naslednjega ovinka/razpotja, kjer ne gremo naravnost, temveč levo nazaj-navzgor po cesti. Ko se makadamska cesta višje položi ponovno zavije desno, mi pa nadaljujemo za planinsko markacijo, ki nas usmeri naravnost. Položna pešpot obhodi grapo in nas pripelje na preval Žingerc, ki se nahaja na slovensko-avstrijski meji. Tu sledimo avtrijskemu planinskemu smerokazu za Virnikov Grintovec, ki nas vodi naprej po sedlu.
Ko je sedlo za nami se pričnemo vzpenjati v strmo vzhodno pobočje grebena gore. Vzpon je strm in ko smo že precej visoko pridemo na vršni rob grebena po katerem nadaljujemo proti vrhu. Pot postaja vedno bolj razgledna zlasti proti vzhodnemu predelu Košute in proti Peci ter Olševi, na Jezersko in Grintovce. Hodimo po grebenu ali južno tik pod njem. Občasno se nekaj korakov vzpnemo. Že tik pod vrhom sledi kratek in strm sorazmerno skalnat vzpon, kjer si po potrebi pomagamo z rokami. Hitro pridemo na vrh z visokim možicem in vpisno skrinjico.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.