Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Topli izvir Straža iz Spodnjih Pirnič za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Topli izvir Straža

Topli izvir Straža je razmeroma močan hipotermalni izvir sredi polj pod Spodnjimi Pirničami in nad reko Savo. Temperatura vode se giblje med 17 in 23 stopinj C, kar je zlasti opazno pozimi, ko se nad vodo dvigajo meglice. Nekoč se vaške gospodinje hodile k izviru prati perilo, danes pa je priljubljen sprehajalni cilj bližnjih prebivalcev. Straža je edini še ohranjeni tovrstni izvir v ...

Sprehod do toplice Straža je primeren tudi za mlade družine z otroki v vozičku.

Družinski izlet: Opisani izlet do toplega izvira Straža je namenjen najmlajšim otrokom starim do 2 leti ali več. Izlet lahko v celoti opravimo tudi z vozičkom za otroke. Le-te bo navdušil urejen bazen izvira, ki je poleti primeren tudi za čofotanje po vodi.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 321 - višina izvira
Višina izhodišča: 348 m
Višinska razlika: 27 m

Izhodišče: Možnih poti do izhodišča izleta je kar nekaj. Opisali bomo zgolj smer iz gorenjske avtoceste. Avtocesto zapustimo na izvozu Ljubljana - Brod. Nato nadaljujemo desno proti Brodu, kjer prečkamo reko Savo in takoj za njo zavijemo levo proti Smledniku in Pirničam. Držimo se naše ceste, ki nas pelje skozi naselje Vikrče. Na koncu Vikrč, ob gozdnatem vznožju Grmade pridemo do večjega križišča, kjer gre naravnost cesta proti Smledniku, mi pa zavijemo levo proti Spodnjim Pirničam. Dosežemo jih že po morda 100 metrih. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas po nadaljnih nekaj 100 metrih vožnje pripelje do cerkve Svetega Križa. Tu parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: 30 minut počasne hoje do izvira. Celotna krožna pot nam bo vzela približno 1 uro otrokom prilagojene hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od cerkve v Spodnjih Pirničah gremo ob cesti po kateri smo se pripeljali proti Zgornjim Pirničam. Pot nas vodi mimo gasilskega doma in na prvem križišču pri starem lesenem gospodarskem poslopju zavijemo levo na asfaltirano cesto. Držimo se njene prednostne smeri, ki nas vodi skozi naselje naravnost navzdol. Hitro pridemo do zadnje hiše, kjer asfaltirana cesta preide v makadam. Sledimo mu vse do izvira, ki ga dosežemo po nekaj 100 metrih hoje.

Sestop: Od izvira gremo levo naprej po naši cesti. Čez nekaj 100 metrov nas pripelje do prvih hiš. Tu se obrne levo in čez nekaj 10 metrov pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno po ozki asfaltirani cesti. Le-ta se vzpenja med hišami vse do glavne ceste, kjer zavijemo desno. Držimo se glavne ceste, ki nas po nekaj 100 metrih pripelje na izhodišče.