Stari grad Haasberg nad Planinskim poljem za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Stari grad Haasberg nad Planinskim poljem

Stari grad Haasberg, oziroma Hošperk nad Planinskim poljem je bil zgrajen že v 12. stoletju. Je srednjeveški predhodnik bolj znanega dvorca Haasberg, ki je bil pozidan ob vznožju grajskega hriba sredi 17. stoletja. Stari Haasberg se je nahajal na križišču cest proti Logatcu in Ljubljani, Cerknici in proti zahodu. Stal naj bi na mestu nekdanjega ilirskega gradišča in kasneje domnevno utrjene rimske postojanke. Grad je bil velik in močno utrjen z obrambnim obzidjem zavarovanim z enim visokim izpostavljenim in tremi manjšimi obrambnimi stolpi. Na gradu so sprva bivali večinoma gradiščani goriškega viteštva katerih naloge so bile predvsem vojaške in manj upravne narave. Leta 1435 so stari Haasberg, oziroma Hošperk pridobili Celjski grofje in po njihovem izumrtju Habsburžani. Kasneje je grad zamenjal več lastnikov. Leta 1614 je grad kupila Regina pl. Eggenberg. Rodbina je kmalu za tem grad opustila in si ob vznožju grajske vzpetine pozidala še danes znameniti, sicer razvaljeni, dvorec Haasberg. Stari grad je pri tem postal priročen vir gradbenega materiala in tako so od nekoč mogočne grajske stavbe ostale le še skromne zasute in zaraščene razvaline. Grajski vrh, ki ga danes močno zaznamuje GSM stolp, je deloma razgleden proti gozdnatim vrhovom hribov zahodno. Stari Haasberg je pet stoletij vladal nad Planinskim poljem in če smo ljubitelji tega zelo lepega kraškega polja ali zgodovine bomo zagotovo obiskali tudi prostor, kjer je nekoč stal. Stari grad Haasberg nad Planinskim poljem se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Notranjska in še ožje v podregiji Notranjsko podolje.

Izlet nas popelje na vrh hriba, kjer je nekoč star stari grad Haasberg. Pot bodo prehodili otroci stari 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet je zaradi dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi otroci stari 2 do 3 leta, še posebej če so vajeni hoje. Prav na vrhu, kjer se nahaja klop je malo prostora, a ga je nekaj korakov nižje dovolj za varno otroško igro. Žal GSM stolp precej pokvari vtis, a otrokom lahko kljub temu, predvsem v povezavi z razvalinami dvorca Haasberg, vseeno nazorno prikažemo grajsko zgodovino hriba.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot. Orientacija po opisu je lahka.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina vrha: 703 m
Izhodišče: 468 m
Vzpon na poti: približno 248 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Unec, Cerknica, Rakek, kjer zavijemo desno proti Planini. Po nekaj kilometrih vožnje je tik pred mostom, ki prečka reko Unico križišče, kjer zavijemo levo. Zapeljemo se do dobrih sto metrov oddaljenega parkirišča pod mogočnimi razvalinami gradu Haasberg, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Stari grad Haasberg nad Planinskim polje: 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Gremo naprej po cesti po kateri smo se pripeljeli do parkirišča na izhodišču. Na koncu parkirišča ne gremo naravnost po asfaltirani cesti, temveč zavijemo levo na makadam - tabla za Unec (maj, 2021). Makadamska cesta nas sprva vodi nad travnik okoli grajskih razvalin. Te ceste se držimo kar nekaj časa. Ko višje pridemo do prevala, kjer se nahaja piknik prostor (maj, 2021) bomo na levi strani ceste opazili manjše razpelo. Nekaj metrov za križem še na prevalu stopimo na gozdarski kolovoz levo ob ceti. Pot se sorazmerno strmo vzpenja, pripelje pa nas do naslednjega širšega kolovoza po katerem nadaljujemo levo navzgor. Višje nas vodi pod električnim daljnovodom, kjer se odpre izvrsten razgled na notranjska pogorja okoli Cerkniškega jezera. Še naprej se držimo našega kovoza, ki nas kmalu pripelje do GSM stolpa pri katerem se nahajajo skromni ostanki Starega gradu Haasberg.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Hrib, kjer se nahaja stari grad Haasberg ni razgleden, zato pa se odpre lep razgled na poti proti njemu.