Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Golobinjek iz Mirne peč za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Golobinjek

Golobinjek je razpršena vas na pobočjih istoimenskega široko zaobljenega in prostranega griča. Domačij je manj, zato pa so razgledna pobočja toliko bolj posuta s številnimi zidanicami okoli katerih se širijo vinogradi in sadovnjaki. Razgledi se odpirajo predvsem proti dolgim Gorjancem na jugu. Proti zahodu najprej opazimo Mirno goro, proti vzhodu na drugi strani Mirnopeške doline ...

Izlet na Golobinjek je primeren tudi za otroke stare tri leta ali pa tudi mlajše.

Družinski izlet: Družinski izlet na Golobinjek je primeren za otroke stare 3 leta ali več. Velik del poti bodo zmogli tudi otroci starejši od 2 let. Vrh je široko zaobljen in za cerkvijo je dovolj prostora za brezskrbno otroško igro in tekanje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 233 m
Višina: 461 m
Skupna višinska razlika: 228 m

Izhodišče: Zapeljemo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Mirno Peč, kjer se zapeljemo v omenjeni kraj. Parkiramo pred veliko cerkvijo svetega Kancijana v središču Mirne Peči.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - cerkev svete Uršule na Golobinjeku 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo levo mimo velike stare stanovanjske stavbe poleg cerkve in nadaljujemo v smeri Gorenjega Podboršta. Po nekaj sto metrih hoje prečkamo reko Temenico pri ostankih nekdanjega mirnopeškega perišča Na ulcah. Te ceste se držimo vse do njenega konca višje v vasi, kjer pri starem lesenem kmečkem gospodarskem poslopju zavijemo levo. Na koncu kozolca so stopnice iz avtomobilskih gum (april, 2018). Povzpnemo se po njih in nadaljujemo naravnost v gozd. Takoj za robom gozda zavijemo levo na ožjo pot. Sledimo precej obledelim markacijam. Pot nas pripelje na rob gozda, kjer nadaljujemo desno v pobočje, a že čez nekaj metrov zavijemo ponovno desno na kolovoz. V levem ovinku nas pripelje do domačije. Za njo zavijemo desno na cesto. Držimo se je vse do cerkve svete Uršule vrh Golobinjeka.
Po kratki hoji skozi gozd pridemo na plano. Pot postane zelo razgledna, do cilja nas vodi mimo posameznih zidanic, vikendov in domačij.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.