Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Jezerski vrh od koče Pesnik za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Jezerski vrh

Jezerski vrh se nahaja na Ribniškem Pohorju le približno 15 minut lahke hoje stran od Ribniške koče in na poti do nekaj minut oddaljenega zelo slikovitega Ribniškega jezera. Na vrhu se nahaja visok spomenik, nekakšen moderen obelisk, ki pa ni posvečen čaščenju bogov kot v Starem Egiptu, kjer so jih prvi pričeli postavljati, temveč planincem padlim med NOB. Vrh večinoma ni ...

Ribniška koča je izvrstn o izhodišče za družinski izlet do bližnjega Jezerskga vrha poleg katereg se nahaja Ribniško jezero. Do njega vodi kratek sprehod, ki ga bodo zmogli tudi najmlajši otroci.

Družinski izlet: Opisan izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 4 do 5 let. Do Ribniške koče se lahko zapeljemo tudi z avtomobilom, s čimer postane izvrstno izhodišče za Jezerski vrh in Ribniško jezero, do katerih bodo pot zmogli tudi otroci stari 2 do 3 leta.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najvišja točka na poti: 1537m
Izhodišče: 1101 m
Višinska razlika: 436 m

Izhodišče: S ceste Maribor - Dravograd, pred naseljem Brezno zavijemo levo v smeri Podvelke, Ribnice na Pohorju in Ribniške koče. Za mostom preko reke Drave prispemo v Podvelko, mi pa cesti v nadaljevanju sledimo v smeri Ribnice na Pohorju. Po približno 10 km od mostu preko Drave prispemo do središča Ribnice na Pohorju.
Iz Dravograda se peljemo proti Mariboru, za Radljami ob Dravi pa v krožišču zapustimo glavno cesto proti Mariboru in z vožnjo nadaljujemo v smeri proti Vuhredu, Ribnici na Pohorju in Ribniški koči. Za mostom preko reke Drave prispemo v Vuhred, mi pa cesti v nadaljevanju sledimo v smeri Ribnice na Pohorju. Po približno 10 km od mostu preko Drave prispemo do središča Ribnice na Pohorju.
V središču Ribnice na Pohorju nas bo smerokaz za Ribniško kočo, 8km usmeril levo. Po tej cesti se bomo po slabih 6 kilometrih vožnje pripeljali do koče Pesnik, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pri koči Pesnik - Ribniška koča 1 ura 15 minut. Ribniška koča - Jezerski vrh 15 minut / Ribniško jezero 20 minut. Jezerski vrh - Črni vrh 45 minut. Skupaj celoten izlet 2 ure 20 minut.
Povratek Črni vrh - Ribniška koča 45 minut, Ribniška koča - izhodišče pri koči Pesnik 1 ura, skupaj 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od koče Pesnik gremo naprej po makadamski cesti, po kateri smo se pripeljali, a le do prvega križišča, kjer nas markacija usmeri desno na pešpot, ki vodi v gozd. Prvih nekaj minut je pot položna, nato pa se prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Višje se priključimo širokemu, a slabo vzdrževanemu gozdarskemu kolovozu (avgust, 2018), ki mu sledimo kar nekaj časa. V nadaljevanju nas vodi preko ožje makadamske ceste, kjer nas planinska markacija usmeri levo na slab kolovoz. Že po nekaj minutah hoje nas markacija usmeri desno na pot, ki se drži gozdarske drče. Vzpon je sprva dokaj strm, se višje položi in kmalu ponovno prične strmo vzpenjati. Nad strmino prečkamo poseko. Tu se pot obrne desno in nas vodi mimo prve počitniške koče. Držimo se makadamske ceste, ki nas po dobri minuti ali dveh pripelje do smučišča na Ribniškem Pohorju in Ribniške koče. Pri koči nadaljujemo s hojo levo po široki makadamski cesti, ki se zložno spušča. Nižje, na razglednem ovinku, stopimo na pešpot, ki se vzpenja naravnost v široko in razgledno travnato pobočje. Držimo se naše pešpoti, ki nas hitro pripelje na prostran in razgleden Jezerski vrh z visokim spomenikom posvečenim padlim borcem planincem.

Če želimo od Jezerskega vrha do Ribniškega jezera:

Pri spomeniku nas planinska tabla usmeri levo proti Ribniškemu jezeru. Sledimo pešpoti, ki se zložno spušča proti jezeru. Sprva nas vodi skozi redko s smrekami zaraščajoče pobočje. Pripelje nas do brvi po kateri se nato v dobri minuti sprehodimo do jezera.

Z Jezerskega vrha do Črnega vrha:

Po isti poti se vrnemo do široke makadamske ceste, ki vodi do Ribniške koče. Tu zavijemo levo na neoznačen kolovoz, ki preči široka travnata pobočja. Ves čas zložna pot nas izmenično vodi preko travnatih pobočij in skozi smrekov gozd, držimo pa se je vse do razpotja, kjer gre levo pot proti Črnemu vrhu in Grmovškovemu planinskemu domu pod Veliko Kopo, desno pa proti Ribniški koči. S hojo nadaljujemo levo. Hodimo po širokem kolovozu. Pot je večinoma zložna. Vodi nas mimo razpotja za Mislinjo levo navzdol, se v nadaljevanju kratko nekoliko strmeje povzpne, sledi pa ponovno zložen vzpon. Tik pod Črnim vrhom pridemo do razpotja, kjer gre desno smer za Grmovškov dom - krajša bližnjica, zavijemo pa levo proti Črnemu vrhu do katerega imamo samo še nekaj kratkih minut zložne hoje. Od tu se vrnemo nazaj proti izhodišču.


Po isti poti se vrnemo do razpotja, kjer smo prvič zavili levo proti Grmovškovemu domu pod Veliko Kopo. Tu sedaj ne zavijemo desno po prvotni poti, temveč se držimo naravnost. Sledimo širokemu kolovozu, ki nas v pretežno zložnem vzponu v približno 15 minutah pripelje do Malega Črnega vrha, kjer se nahaja smučarsko akumulacijsko jezero in počitniška hiša. Še naprej se držimo naše poti po kateri se v nekaj minutah spustimo do Ribniške koče. Od tu se na izhodišče pri koči Pesnik vrnemo po isti poti.