Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
  
  Koča na Pesku z Rogle za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Koča na Pesku

Koča na Pesku se nahaja na osrednjem predelu Pohorja na robu velike jase na prevalu med Oplotnico in Radoljno. Koče je priljubljen pohodniški in zaradi svoje izvrstne gostinske ponudbe tudi izletniški cilj. Zgrajena je bila leta 1929. Kasneje je za planinsko kočo skrbelo planinsko društvo Oplotnica, ki pa jo je zaradi pomanjkanja sredstev in bližine smučišča predalo delovni organizaciji ...

Koča na Pesku je primerna za družinske izlete, saj se do nje lahko zapeljemo z avtomobilom in pri njej pričnemo s hojo.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti bomo zmogli prehoditi tudi mlajši otroci, a jim na poti pomagamo pri hoji. Največja zanimivost na poti je zagotovo visok razledni stolp na Rogli. Od njega se spustimo do Koče na Pesku, kjer si lahko privežemo dušo z izvrstnimi kulinaričnimi dobrotami. Sledi sprehod do Mašin žage ter nato vzpon proti sedlu Komisija. Tu otrokom po potrebi pomagamo pri hoji. Ta predel poti je najmanj obljuden in zato primeren za spoznavanje prostranih pohorskih gozdov in počitek na poti.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najnižja točka na poti : 1337 m
Izhodišče: 1474 m
Skupen vzpon: 228 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Slovensko Konjice. Zapeljemo se v Zreče, kjer sledimo prometnim smerokazom za Roglo. Ko po daljši vzpenjajoči vožnji pridemo na Roglo parkiramo na velikem parkirišču pred hotelom Planja.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krožna pot: Rogla - Koča na Pesku 35 minut, Koča na Pesku - Rogla 1 ura 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od hotela Planja na Rogli gremo po desni strani stadiona. Ko pridemo do njegovega konca ga obhodimo levo in nato na robu zavijemo desno. Hodimo po eni od smučarskih prog. Zložno se vzpenjamo, držimo pa se je vse do visokega razglednega stolpa. Pri stolpu se nahajajo planinske markacije, ki nas usmerijo levo proti Pesku. Pot nas vodi v gozd. Sprva se spuščamo zložno, nato pa dokaj hitro. Pot nas pripelje do razpotja, kjer gre levo neoznačen kolovoz - lažja pot proti smučiščem na Rogli, desno pa širok gozdarski kolovoz, ki nas do Koče na Pesku pripelje po približno desetih minutah zložnega spusta.

Povratek: Pri koči zavijemo levo in se sprva po asfaltirani, nato pa makadamski cesti spustimo do Mašin žage, spodnjega predela ene od smučarskih prog na Rogli. Obhodimo umetno jezero in desno ob potoku sledimo planinskemu smerokazu za Lovrenška jezera. Po nekaj minutah hoje po ozki pešpoti pridemo do širše, a že po nekaj deset metrih nas markacija usmeri levo na ponovno ožjo pešpot. Višje prečkamo širšo pešpot in že čez nadaljnih nekaj minut hoje nas markacije vodijo po njej proti sedlu Komisija. Na sedlu zavijmo levo na široko pot, ki se je držimo vse do Rogle.