Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Mala Kopa od Grmovškovega doma za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Mala Kopa

Mala Kopa je manj znan vrh na zahodnem predelu Pohorja. Tako kot njegova višja soseda Velika Kopa je prav tako vpet v smučišče Kope. Vrh ni pretirano razgleden, a ker pot nanj vodi preko Velike Kope, se razgledov naužijemo na slednji. Z Male Kope se še najlepše vidijo ravno vršna pobočja Velike Kope ter proti vzhodu obsežna temna gozdnata pobočja Pohorja. Pot na Malo Kopo je ...

Na Malo Kopo se odpravimo tudi z otroki starimi 3 do 4 leta. Velik del poti, pa bodo zmogli tudi mlajši otroci.

Družinski izlet: Izlet je primeren za družine z otroki starimi 3 do 4 leta ali starejšimi. Pot nas vodi preko Velike Kope. Vzpon nanjo ni dolg in zmerno strm. Nato se spustimo na široko sedlo med Veliko in Malo Kopo od koder nas na slednjo vodi pretežno zložen sprehod. Na Veliki Kopi se odpre širok razgled zlasti proti zahodu. Na njej so označeni izviri pozitivnih zemeljskih energij z opisi na katere dele telesa blagodejno vplivajo. Od tu naprej je pot lažja. Med povratkom lahko najmlajšim pot olajšamo tako, da se izognemo ponovni poti preko Velike Kope. Pri Grmovškovem domu se nahajajo številna igrala, ki bodo otrokom zagotovo všeč.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najvišja točka na poti: 1542m - Velika Kopa, 1524m - Mala Kopa m
Izhodišče: 1371 m
Prehojena višinska razlika: 242 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Slovenj Gradec, kjer sledimo oznakam za smučišče Kope. Ne bomo jih spregledali. Po cesti se zapeljemo na Kope, kjer parkiramo na velikem parkirišču pred Grmovškovim domom in športnim centrom z igrišči.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Velika Kopa 30 minut, Velika Kopa - Mala Kopa - 30 minut. Krožen povratek 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Sprehodimo se do konca igrišč, kjer sledimo oznakam (avgust, 2017) za Partizanski dom. Pri smučarski progi zavijemo levo navzgor. Sprva se držimo njenega levega roba, nato pa nas pot povede desno do sosednje smučarske proge. Tu se vzpenjamo po kolovozu po levem robu smučarske proge. Vzpnemo se vse do njenega vrha. Vkolikor želimo lahko hodimo tudi po bolj zaviti stezi nekaj metrov levo, ki nas do vrha vodi skozi ozek pas gozda, ki se ob progi vzpenja navzgor. Na vrhu smučišča zavijemo levo na pot, ki nas vodi med smrekami in po dobri minuti hoje pridemo do množice označenih izvirov blagodejnih zemeljskih energij (avgust, 2017) in geodetske točke na vrhu Velike Kope. Od gremo po ozki pešpoti naprej mimo energetskih točkna navzdol po pobočju Velike Kope. Spustimo se do vznožja vršnega pobočja Velike Kope, kjer pridemo do širokega kolovoza. Držimo se ga naravnost vse do Male Kope. Pot nas na cilj pripelje v zložnem vzponu preko širokega desnega ovinka.

Sestop: Z Male Kope se vračamo po isti poti, a le do razpotja pod vršnim pobočjem Velike Kope. Tu sledimo smerokazu desno za Grmovškov dom pod Veliko Kopo (avgust, 2017). Položna pešpot nas vodi skozi smrekov gozd pod travnatim pobočjem Velike Kope. Sprva se držimo zgornje gozdne meje, nato pa pridemo v dolgem levem ovinku do sedaj skrajnega desnega roba smučišča po katerem smo se vzpenjali. Pod smučarsko napravo se pričnemo spuščati po široki pešpoti, ki nas pripelje vse do športnega centra in s tem do izhodišča.