Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Piramida, Mestni vrh in Kalvarija iz Maribora za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Piramida, Mestni vrh in Kalvarija nad Mariborom

Piramida, Mestni vrh in Kalvarija so griči, ki iz severne strani obrobljajo mesto Maribor. Izhodišče izleta je v Mestnem parku. Takoj na začetku je potrebno povedati, da je že sam park vreden samostojnega obiska, saj upravičeno velja za enega najlepših mestnih parkov pri nas. Od treh vzpetin je najbolj obiskana Piramida, za vse pa so značilni vinogradi na njihovih južnih prisojnih ...

Piramida nad Mariborom.

Družinski izlet: Celotna pot je primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Če se odločimo za sprehod le na enega izmed treh vrhov, ga bodo zmogli tudi otroci stari 2 do 3 leta. Piramida in Kalvarija sta razgledni, medtem, ko ima Mestni vrh predvsem povezovalna vlogo med prej omenjenima vrhovoma. Zlasti krožna pot na Kalvarijo je primerna za najmlajše otroke. Na Piramidi imajo otroci dovolj prostora za igro. Izhodišče je pri Treh ribnikih, mariborskem mestnem parku, kjer se nahajajo igrala za otroke.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 278 m
Višina: 386 m
Višinska razlika: 108 m

Izhodišče: Zapeljemo se skozi središče Maribora naravnost naprej po Prešernovi ulici do križišča, kjer zavijemo na Tomšičevo ulico. V naslednjem križišču zavijemo rahlo desno na Ribniško ulico po kateri se zapeljemo do manjšega parkirišča pri Gostilni pri treh ribnikih, na Ribniški 9.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krožna pot izhodišče - Piramida - Mestni vrh - Kalvarija 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča gremo po parku navzdol in se držimo levo. Za drugo hišo prečkamo Ribniško cesto in se po pločniku sprehodimo navzgor do približno 50 m oddaljenega razcepa. Zavijemo desno na ozko cesto in se prav tako desno sprehodimo mimo info table. Po nekaj korakih stopimo na široko in razgledno sprehajalno pot, ki nas vodi med vinogradi in nad hišami ob vznožju Piramide. Višje nas vodi okoli hriba in skozi gozd do razpotja, kjer nadaljujemo desno. Po dobri minut pridemo do kapele na Piramidi.
Po isti poti se vrnemo do prvega razpotja, kjer se držimo naravnost-desno. Hodimo po pešpoti vrh slemena. Hitro pridemo v gozd. Položna pot je opremljena z učnimi tablami o gozdu, ki nas obdaja in s posameznimi klopmi. Poti se držimo do smerokaza učne poti, ki nas usmeri levo navzdol. Glede na položno sleme se spuščamo precej hitro. Ko pridemo do ribnika se držimo levo in na asfaltirani cesti naravnost. V desnem ovinku pridemo do ceste in nato nadaljujemo v park, kjer se držimo levo. Pridemo do večjega ribnika. S hojo nadaljujemo po široki poti, ki nas vodi desno nad ribnikom. Pozorni smo na razpotje blizu klopi, kjer zavijemo desno navzgor. Pot nas pripelje do obsežnih vinogradov na Mestnem vrhu. Nadaljujemo desno ob ograji in se je držimo vse do ozke asfaltirane ceste. Tu zavijemo levo in se sprehodimo do konca ceste in nato naprej ob ograji po ozki pešpoti. Spustimo se do ceste ob mestnem parku.
Prečkamo cesto in po pločniku stopimo navzgor do prvega razpotja, kjer gremo levo na široko pešpot, ki se vzpenja mimo kapelice nekaj 10 metrov višje. Za kapelico se držimo desno. Pot nas hitro pripelje do cerkvice posvečene sveti Barbari in Rozaliji vrh Kalvarije. Gremo mimo cerkvice in se spustimo do razpotja, kjer stopimo na položno in zelo razgledno pešpot. Nad vinogradi pridemo do razgledišča z več info tablami. Tu zavijemo levo navzdol in se spustimo do prvotne poti in še nižje do ceste po kateri se spustimo naprej do mestnega parka. Prečkamo cesto in nadaljujemo naravnost skozi park. Ko pridemo do široke parkovne promenade stopimo na stopnice in se sprehodimo do izhodišča.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.