Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Jelenov rog iz Prvin - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Jelenov rog

Jelenov rog je neizrazit vrh na južnem robu grebena Čemšeniške planine in je manj znani sosed priljubljenega cilja Doma na Čemšeniški planini. Pot iz Prvin ni dolga ali prestrma in je zato primerna tudi kot družinski izlet v naravi za družine z otroci, ki že hodijo. Vrh lahko obiščemo samostojno, ali predvsem v kombinaciji z Domom na Čemšeniški planini. Krožna pot nas večinoma ...

Jelenov Rog je neizrazit vrh v bližini Čemšeniške planine.

Družinski izlet: Na Jelenov Rog se le redkokdo odpravi samostojno, saj je vrh precej neznan. Obiščemo ga predvsem na poti na ali s Čemšeniške planine. Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta.

Zahtevnost: Lahka, delno označena krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1039 m
Višina izhodišča: 861 m
Višinska razlika:
178 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Maribor. Zapustimo jo na izvozu za Trojane. Takoj za izvozom zavijemo desno proti Zagorju in Trbovljam. Peljemo se skozi tunel in približno 200 metrov za njim zavijemo levo proti naseljema Čemšenik in Šentgotard. Takoj za Šentgotardom zavijemo levo proti smučišču Prvine in vasi Limovce. Nadaljujemo z vožnjo in v naslednjem križišču zavijemo desno proti Prvinam. Hitro ponovno zavijemo desno proti Lovskemu domu in smučišču Prvine. Čez približno 200 metrov zavijemo levo proti Prvinam. Vozimo se po makadamski cesti. Čez približno 3 kilometre pridemo do hotela ob smučišču, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Prvine - Jelenov rog 35 minut, Jelenov Rog - Prvine 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti, ki nas vodi mimo hotela na desni strani in mimo smučišča Prvine na levi strani. Tu se odpre lep razgled proti severu. Vidijo se Posavski hribi in vzhodni del Kamniško-Savinjskih Alp, kjer izstopa Raduha. V ozadju se vidijo Vzhodne Karavanke. Tu lahko nadaljujemo desno po markirani poti, vendar s hojo nadaljujemo naravnost po makadamski cesti. Po njej hodimo vse do mesta, kjer zavije ostro desno nazaj. Čez približno 100 metrov pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo po gozdni cesti precej strmo navzgor. Vkolikor nam je ta del prestrm lahko nadaljujemo še nekaj 10 metrov naprej do markirane poti, po kateri se bomo od tu vračali nazaj in po njej nadaljujemo levo navzgor. Vkolikor gremo po strmi gozdni cesti, pridemo na markirano pešpot že po nekaj 10 metrih vzpona. Zavijemo levo in nadaljujemo po široki pešpoti. Kmalu pridemo iz pobočja na greben. Tu nadaljujemo desno po gozdni cesti, ki nas vodi položno po grebenu. Če bi nadaljevali levo, bi po nekaj metrih prišli do razcepa pešpoti, kjer ena pot vodi desno navzdol proti Izlakam, Kisovcu in Zagorju. Vkolikor tu ne bi zavili in bi nadaljevali naprej bi prišli do Doma na Čemšeniški planini.
Po nekaj minutah ravne hoje se kolovoz spusti na travnato jaso na prevalu in prične spuščati desno navzdol v gozd. Tu na robu gozda naš kolovoz zapustimo in nadaljujemo levo čez jaso v gozd. Sledimo slabo vidnemu in neoznačenemu kolovozu. Hodimo po bukovem gozdu. Ko se pot nekoliko dvigne nas pripelje tik pod Jelenov rog. Od naše poti je oddaljen le nekaj metrov levo. Na vrhu se nam odpre razgled proti jugu.

Sestop: Iz vrha Jelenovga roga se vrnemo na kolovoz in nadaljujemo levo. Pot hitro zavije desno navzdol na severna pobočja Čemšeniške planine. Po nekaj minutah hoje nas pripelje do markirane pešpoti, ki smo jo videli že med vzponom po makadamski in gozdni cesti. Nanjo zavijemo ostro levo navzdol. Pot je široka in se zmerno spušča. Ta predel je proti koncu delno razgleden proti severu. Lepo se vidijo severni Posavski hribi, Raduha in Vzhodne Karavanke. Čez približno 10 minut pridemo do makadamske ceste, kjer se naša krožna pot in družinski izlet v naravi zaokrožita. Nadaljujemo levo. Od tu do izhodišča imamo še približno 5 minut hoje.