Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Obolno z Malega Vrha pri Prežganju - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Obolno

Vrh Obolnega je širok, travnat, razgleden in zaobljen. Nekoč, ko še ni imel svojega imena so domačini zagotovo rekli, da gredo na tisti zaobljeni vrh in morda se je iz tega počasi razvilo ime Obolno. Kakorkoli, Obolnemu pristoji ime Obolno. Tu bodo prišli na svoj račun otroci, saj imajo za igro prostora kolikor ga želijo, če jim je ostalo po poti še kaj moči seveda, pa tudi ljubitelji ...

Na Obolno vodi izrazito nezahtevna pot in jo bodo vsaj krajši del zmogli prehoditi tudi najmlajši otroci.

Družinski izlet: Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot je izrazito nezahtevna, zato jo bodo krajši del zmogli prehoditi tudi mlajši otroci, vendar jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Otroke bo navdušil širok in razgleden travnat vrh, kjer lahko tekajo po mili volji brez strahu pred strminami. Na vrhu so tudi klopi.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 776 m
Višina izhodišča: 676 m - najnižja višina na poti 608 m
Skupna višinska razlika:
168 m

Izhodišče: Iz Primorske, Gorenjske in Štajerske smeri je najhitreje, da se po avtocesti pripeljemo na vzhodno ljubljansko obvoznico in jo zapustimo na izvozu za Fužine, Polje in Zalog. Z vožnjo nadaljujemo proti Zalogu in nato naprej preko reke Ljubljanice do Podgrada, kjer zavijemo pod železniško progo na cesto, ki nas vodi v dolino Besnico. Po tej cesti se zapeljemo do Trebeljevega in nato desno proti Malemu Vrhu. Takoj za Malim Vrhom cesta preide v makadam. Peljemo se skozi gozd. Takoj, ko pridemo iz gozda smo pozorni na razpotje, kjer gre levo nazaj makadamska cesta proti Obolnemu. Na to nas opozarja lesena tabla Gozd-Reka 2 km in Obolno 4 km (april, 2016). Tu parkiramo. Iz Zasavja je najlažje, da se do izhodišča zapeljemo preko Šmartnega pri Litiji, iz dolenjske smeri pa preko Višnje gore in vasi Leskovec.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Obolno 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Kot nas že tabla pri izhodišču opozarja imamo do Obolnega približno 4 kilometre hoje. Velik del poti hodimo po makadamski cesti, ki se sprva približno 1 kilometer počasi spušča do manjšega kamnoloma, kjer je razpotje za Gozd-Reko. Od tu naprej se prične pot vzpenjati. Sprva precej strmo, preveč za voziček z otroki, nato pa se cesta položi. Ko pridemo iz gozda, nas ob cesti pričaka klopca in široki razgledi na bližnje Posavsko hribovje in Kamniško-Savinjske vrhove zadaj. Tik pred klopco smo pozorni na bledo markacijo in napis Obolno na drevesu (april, 2016). Usmerjata nas desno na gozdni kolovoz. Le-ta nas po nekaj minutah hoje skozi gozd pripelje na vrh Obolnega.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.