Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Braslovško jezero iz parkirišča pri jezeru za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Braslovško jezero

Braslovško jezero je eno tistih umetnih jezer, ki se tekom let prelijejo z okolico tako, da nepoučeni obiskovalec niti ne opazi, da gre dejansko za človekovo delo. Vtis nekoliko pokvari le širok umeten jez. Nastalo je leta 1961 z zajezitvijo potoka Trebnik. Jezero je idealno za krajši sprehod in oddih v naravi. Tudi ljubitelji piknikov in ribolova ga radi obiščejo. Obsega približno 4,5 hektarov vodnih površine. Nahaja se v regiji Štajerska in Prekmurje in v podregiji Velenjska. Še ožje se nahaja v podregiji Savinjska ravan.

Sprehod okoli očarljivega Braslovškega jezera je primeren tudi za majhne otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za družine z otroci starimi do 2 leti ali več. Večji del poti se da prevoziti z vozičkom za otroke. Otroke bo zlasti navdušilo jezero samo s posameznimi vodnimi pticami. Ob jezeru, pri parkirišču, je gostišče. Ob bregu jezera je postavljenih več klopc in lesen pomol.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 330 m - najvišja točka na poti
Višina izhodišča: 316 m
Višinska razlika: 14 m

Izhodišče: Avtocesto Ljubljana - Maribor zapustimo za izvozu za Šentrupert in Mozirje. Na prvem križišču zavijemo levo. Vozimo se približno 3 kilometre, kjer takoj za razcepom za Polzelo in Parižlje zavijemo levo proti Braslovčam. Po glavni cesti gremo preko njihovega starega dela. Pred cerkvijo naša glavna cesta zavije desno navzdol, medtem, ko mi nadaljujemo naravnost v smeri table za Braslovško jezero. Ob tlakovani poti se peljemo preko travnikov in mimo domačije. Skozi smrekov gozd pridemo do urejenega parkirišča pred Braslovškim jezerom, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Sprehod okoli Braslovškega jezera od 30 do 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo pričnemo ob desni strani jezera. Po položni pešpoti sledimo bregu. Pot nas vodi mimo posameznih klopc in kmalu zavije v gozd. Ko pridemo iz gozda, gremo preko travnika mimo bolj zamočvirjenega predela jezera. Po makadamski cesti gremo mimo hiše, kjer se v jezero izliva potok Trebnik. Za hišo se naša makadamska cesta obrne levo in še naprej sledi bregu jezera. Pot, ki nas vodi skozi gozd se od jezera občasno nekoliko odmakne. Ko pridemo do naslednih hiš na razpotju zavijemo levo na asfaltirano cesto. Na blagem desnem ovinku naše ceste smo pozorni na pešpot na levi strani. Hitro nas pripelje do jezera in izhodišča našega sprehoda.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožni sprehod.