Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

 Sveti Križ iz doline Štajerske Kramarice  - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Križ nad Belimi vodami

Sveti Križ nad Belimi vodami je 1051 m visoka gora. Na njej sta dve z legendo povezani romarski cerkvi. Pogled se odpre na Smrekovec in Velenjsko hribovje s kadečim Šoštanjem. Vrh se nahaja v subregiji, ki jo tvorita Velenjsko hribovje in Konjiško hribovje, ki je del regije Vzhodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1051 m
Višina izhodišča: 685 m
Višinska razlika:
366 m

Izhodišče: Na avtocesti Ljubljana - Maribor zavijemo na izvozu za Mozirje, Šentrupert, Logarska dolina. Z vožnjo nadaljujemo proti Mozirjem. Ko pridemo v Ljubijo na prvem krožnem križišču zavijemo desno in nadaljujemo proti Lepi Njivi. Cesti se kmalu pridruži reka Ljubija in teče vzporedno z njo. Po cesti sledimo reki. Po približno 9 - 12 km vožnje moramo biti pozorni na objekt vodnega zajetja z leseno ograjo na naši levi strani. Tu je izhodišče za izvir Ljubije. Od tu z vožnjo po glavni cesti nadaljujemo še morda pol kilometra, ko pridemo na gozdno jaso. Na levi strani bomo opazili božje znamenje. Nekaj metrov naprej na desni strani sedaj makadamske ceste pa bomo na smreki opazili markacijo. Označuje začetek našega pohoda.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveti Križ nad Belimi vodami 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pot se začne že takoj pri cesti vzpenjati v gozd. Mestoma je dokaj strma. Visoko, ko že slutimo da smo na robu gozda zavije desno in nato nas kmalu pripelje na travnik. Pred sabo vidimo makadamsko cesto s križiščem na katerem je razpelo. Slabo viden kolovoz nas po travniku ob robu gozda pripelje do asfaltirane ceste, kjer zavijemo desno. Prej omenjeno križišče je nekaj deset metrov levo od nas. Ta cesta nas pripelje na naš cilj. Med hojo nas table opozarjajo na bližnjice, ki nam pot krajšajo skozi gozd. Povsem od naše volje je odvisno ali jih bomo uporabili.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.