Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Grad Žovnek iz zaselka Podvrh - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

grad Žovnek

Nekoč močno utrjeni grad Žovnek je bil prvotno prebivališče Celjskih grofov, tedaj znanih kot svobodni gospodje Žovneški. Grad je bil na slemenu, kjer je bil najbolj ranljiv, varovan kar s tremi obrambnimi jarki. Danes ruševine postopoma obnavljajo in ohranjajo pred nadaljnim propadom. Navdušijo nas s svojo mogočnostjo in izpostavljeno lego. Iz gradu se odpre pogled na Žovneško jezero in severne vrhove Posavskega hribovja in gozdnata pobočja Dobroveljske planote. Grad se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje in podregiji Velenjska in še ožje Savinjska ravan.

Do gradu Žovnek lahko pridemo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Celotna krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 2 do 3 leta. Vzpon je sprva dokaj strm. Najstrmejši del je zelo kratek, saj ga prehodimo že v nekaj minutah nato pa se pot položi in za majhne otroke ne predstavlja več težav. Na najstrmejšem delu otrokom pomagamo pri hoji ali jih nosimo. Nekoliko moramo paziti tudi pod obzidjem gradu. Tu je pot ozka in položna, prečimo pa pobočje, ki je dokaj strmo.
Do gradu se lahko povzpnemo tudi z vozičkom za otroke. V temu primeru gremo na pot po smeri, ki je opisana med sestopom. Ta del poti je primeren tudi za otroke stare do 2 leti.
Otroke bodo navdušile mogočne grajske razvaline, ki jih postopoma obnavljajo in razgled, ki se iz njihovega vzhodnega roba odpre na Savinjsko dolino.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 419 m
Višina izhodišča: 308 m
Višinska razlika: 99 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Celje. Zapustimo jo na izvozu za Šentrupert. Na prvem križišču zavijemo levo. Čez približno 2 kilometra zavijemo levo iz glavne ceste proti Braslovčam (desno je znak Polzela). V Braslovčah na prvem križišču zavijemo levo proti Žovneškemu jezeru in Gomilskemu. Peljemo se po glavni cesti in na prvem odcepu zavijemo desno v smeri table grad Žovnek. Skozi drevored se peljemo mimo manjšega dvorca, kjer zavijemo levo v smeri table grad Žovnek. Peljemo se mimo Žovneškega jezera. Pridemo do manjšega zaselka Podvrh, kjer se zapeljemo preko manjšega mosta. Tu je oznaka za ribogojnico. Parkiramo takoj za mostom na levi strani ceste pri betonskem drogu z majhno transformatorsko postajo na katerem je markacija in oznake za grad Žovnek.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - grad Žovnek 30 minut. Krožen povratek grad Žovnek - izhodišče 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali prečkamo cesto in gremo čez travnik proti z drevjem poraščenem griču, kjer se nahaja drevo s planinskimi markacijami. Vzpenjati se pričnemo po precej strmi, dobro nadelani in označeni poti. Strmina že po dveh ali treh minutah hoje popusti. Pot nas vodi po grebenu grajskega griča in se občasno povsem položi. Po približno 15 minutah hoje pridemo do vznožja gradu, kjer zavijemo levo. Po ozki pešpoti prečimo strmo pobočje pod gradom. Sledimo tej poti, ki nas v nekaj minutah pripelje do obzidja gradu in stranskega vhoda na grajsko dvorišče. Tu zavijemo desno in se sprehodimo do grajskega stolpa. Iz vzhodnega roba ruševin se nam odpre lep razgled na Žovneško jezero.

Sestop: Iz grajskega dvorišča se sprehodimo preko glavnih, obnovljenih grajskih vrat do brunarice pred gradom. Od tu se vračamo po makadamski cesti, ki takoj za grajskim kompleksom zavije levo navzdol. Te ceste se držimo vse do križišča z asfaltno cesto ob kateri smo parkirali. Tu zavijemo levo in do izhodišča imamo še morda 200 metrov hoje.