Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
 
  Iztokova koča z gozdne ceste pri Predmeji za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Iztokova koča pod Golaki

Iztokova koča se nahaja sredi obširnega Trnovskega gozda. Ko pridemo do nje se nehote spomnimo na pravljico o Janku in Metki. Koča je s svojo lego sredi idilične divjine in s temno leseno fasado ter zelenimi, z rdečo obrobljenimi, polokni kot iz pravljice. S to razliko seveda, da se lahko tokrat povsem brez skrbi mastimo s postreženimi dobrotami. Tu nas nihče ne namerava ...

Pešpot do Iztokove koče pod Golaki nas vodi skozi gozd in nam poleti ne bo prevroče, zato je primerna tudi kot izlet za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 990 m
Višina: 1260 m
Skupna dosežena višina: 270 m

Izhodišče: Vipavsko hitro cesto zapustimo na izvozu za Ajdovščino, kjer se držimo naravnost za Vipavo, Idrijo in Col. Zapeljemo se do krožnega križišča v središču Ajdovščine, kjer zavijemo levo. Te ceste se držimo do oznak za Lokavec, kjer zvijemo desno. Tej cesti sedaj sledimo vse do Predmeje. Ko pridemo do večjega križiša in prvih hiš v Predmeji nadaljujemo naravnost proti Lokvam. Med vožnjo smo pozorni smo na lesene oznake, ki nas usmerijo desno na asfaltirano cesto proti Golaku in koči, 45 minut. Parkiramo ob tem križišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Iztokova koča pod Golaki 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po asfaltirani cesti v smeri Golaka in koče. Že po morda 10 metrih hoje se naša cesta prelevi v makadamsko, na križišču gozdnih makadamskih cest pa se držimo naravnost. Kmalu pridemo do naslednjega razpotja gozdnih cest, kjer zavijemo desno. Naša cesta kmalu zvije levo, postane slabše vzdrževana in tudi vzpenja se hitreje. Kmalu se zooža v široko gozdno in dobro nadelano pešpot. Višje pridemo do gozdne makadamske ceste, kjer sledimo desno planinskim smerokazom za Iztokovo kočo in Mali Golak. Na širokem križišču, stičišču več gozdnih cest in pešpoti sledimo oznaki za kočo, 5 mint. Dobro označena in nadelana pešpot nas skozi pretežno bukov gozd pripelje do Iztokove koče.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.