Meniji za izlete po regijah Slovenije

mrzli vrh     mrzli vrh     mrzli vrh

 Mrzli vrh iz vasi Avsa - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mrzli vrh

Mrzli vrh je gora, ki leži vzhodno od Matajurja nad Idrsko planino. Gora je lahko dostopna in lepo dopolnjuje pohod na Matajur, saj leži skoraj na poti nanj. Nudi lep pogled na Julijske Alpe in okoliško hribovje. Nahaja se v subregiji Julijske Alpe, ki spada v Zahodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1358 m
Višina izhodišča: 860 m
Višinska razlika:
498 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Kobarid - Tolmin do vasi Idrsko. Tu zavijemo proti vasi Livek. V tej vasi nadaljujemo proti naslednji vasi Avsa. Tik pred to vasjo opazimo na desni strani oznake za Matajur. Tu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Avsa - Mrzli vrh 1 ura 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po kolovozu na katerega nas usmeri tabla ob cesti. Hodimo večinoma po gozdu. Nato nas markirana pot pripelje na travnata pobočja. Steza se priključi makadamu, kjer pridemo do table, ki nas desno usmerja na Idrsko planino. Nadaljujemo naravnost po makadamu. Pridemo do naslednjega križišča, kjer še vedno hodimo naravnost. Na levi strani opazimo kočo in kmalu za njo table, ki nas usmerijo desno proti Matajurju po stezi, naravnost v vas Avso po cesti in levo na Mrzli vrh. Sprva hodimo po kolovozu, ki se kmalu konča. Nadaljujemo po travnatem, razglednem pobočju gore, tako da z orientacijo nimamo težav. Vrh dosežemo v nekaj minutah.

Sestop: Vračamo se po isti poti.