Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Štefanja gora iz Adergasa - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Štefanja gora

Štefanja gora je obiskana že od nekdaj. Na njenem vrhu se namreč nahaja cerkvica Svetega Štefana katere prednica je bila postavljena že v daljnem 12. stoletju. Razlogi za veliko obiskanost hriba nad Adergasom so danes verjetno drugačni kot nekoč ampak rezultat, dobro počutje, je isti. Na poti bomo občudovali Krvavec, Kalški greben, Grintovec in Kočno. Na krožni poti v dolino se ...

Na Štefanjo goro bodo zmogli priti tudi mlajši otroci. Odpočili se bodo lahko na klopcah ob poti.

Družinski izlet: Pot na Štefanjo goro je primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Zanje priporočamo vzpon in spust po desni poti mimo klopc, ker je nekoliko krajša in tudi bolj zanimiva. Otrokom do 3 let starosti po potrebi pomagamo z nošenjem. Orientacija je lahka, pot pa široka, dobro nadelana in označena.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 748 m
Višina izhodišča: 429 m
Višinska razlika: 319 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Vodice in Cerklje na Gorenjskem. Nadaljujemo proti Vodicam, kjer na semaforiziranem križišču zavijemo levo proti Cerkljam na Gorenjskem in Krvavcu. Te ceste se držimo vse do Spodnjega Brnika, kjer na krožnem križišču ponovno nadaljujemo proti Cerkljam na Gorenjskem. Tu se peljemo skozi naselje in nadaljujemo levo proti gradu Strmol in Adergasu. V naselju Trata gremo desno proti Adergasu do katerega imamo sedaj manj kot kilometer vožnje.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče v Adergasu - Štefanja gora mimo Šterne 1 ura. Krožen povratek Štefanja gora - Adergas mimo klopc 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča pred veliko cerkvijo v Adergasu gremo naprej po cesti ob levem samostanskem obzidju. Na koncu prvega ovinka nas kažipot usmeri desno na gozdno pešpot. Že po nekaj 10 metrih zavijemo na razpotju levo za markacijami. Ko pridemo do gozdne ceste nadaljujemo desno. Tu se pot položi. Pripelje nas do razpotja s kužnim znamenjem, kjer zavijemo levo na Šterne. Po desni poti mimo klopc se bomo krožno vračali. Pot je široka, dobro nadelana in označena z markacijami. Vzpon je večinoma zložen in nikoli prestrm. Sledimo markacijam, ki nas pripeljejo na sleme Štefanje gore. Tu se pot položi in zavije desno. Kmalu pridemo iz gozda na široko travnato planoto. Desno nad nami se prikaže turn cerkve. Sledimo naši poti in se spustimo do domačije Pr Mežnarju. Tu zavijemo desno na pešpot in se v dobri minuti povzpnemo do cerkvice Svetega Štefana.

Sestop: Do kmetije Pr mežnarju se vračamo po isti poti. Nato nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti. Po njej hodimo vse do obsežnih travnikov, kjer zavijemo desno na kolovoz. Sledimo mu naravnost vse do roba gozda, kjer nas kažipot usmerja levo proti Dvorju in naravnost na našo pot proti Adergasu. Hodimo po dobro nadelani in označeni gozdni pešpoti, ki se občasno spušča nekoliko hitreje. Ko gremo mimo klopc se odprejo široki razgledi na Savsko ravan in Škofjeloško in Polhograjsko hribovje v ozadju. Tu se pot tudi nekoliko položi. Nižje se pot razširi in nas hitro pripelje do križišča s kužnim znamenjem. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.