Meniji za izlete po regijah Slovenije

             

 Veliki vrh z Mrzlega studenca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Veliki vrh

Košuta je najdaljši gorski greben v Sloveniji in Veliki vrh je njen najzahodnejši dvatisočak. Iz severne in zahodne smeri je pot nanj strma in zahtevna. Pot iz vzhoda vodi po razglednih travnatih pobočjih iz katere se lepo vidijo okoliški hribi in gore. Kot na dlani je Stegovnik in karavanški vrhovi okoli njega. Lepo se vidi Storžič in Kamniško-Savinjske Alpe, Vrtača in Begunjščica in delno ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi se priporoča uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 2088 metrov
Višina izhodišča: 1280 m
Višinska razlika:
808 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo na izvozu za Tržič. V omenjenem mestu zapeljemo proti centru in z vožnjo nadaljujemo v Dovžanovo sotesko do vasi Jelendol. Tu sledimo oznakam, ki nas levo vodijo proti planinam Kofce, Šija in Pungart. Cesta postane makadamska, mi pa v posameznih križiščih sledimo oznakam za planino Kofce. Ko ob makadamski cesti opazimo oznake za kapelico in Kofce parkiramo ob cesti, kjer pričnemo z izletom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Veliki vrh 2 ure.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz izhodišča ob makadamski cesti zavijemo za oznakami na gozdno pešpot. Je dobro shojena in nimamo težav z orientacijo. Po dobrih 15 minutah pridemo do kapelice. Nadajujemo naprej po naši poti. Do konca gozdne poti in začetka planine pridemo v naslednjih 10 minutah. Od roba gozda do Doma na Kofcah potrebujemo še nadaljnih 5 minut.
S hojo nadaljujemo za Domom na Kofcah. Vzpenjamo se po širokem travnatem pobočju. Po približno 15 minutah hoje pridemo do vrha pobočja, kjer se nahaja velik križ. Pot se tu položi. Po nadaljnih 10 minutah hoje se travnato pobočje povsem zooža in pričnemo hoditi med ruševjem in smrekami. Pot je sedaj bolj strma. Hitro, po nekaj minutah hoje, pridemo do razpotja, kjer nas pohodne table usmerjajo desno proti Kladivu in Kofcah gori. Nadaljujemo naravnost. Po približno 10 minutah hoje od zadnjega razpotja se povzpnemo nad ruševje. Še nadaljnih 10 minutah hoje potrebujemo do predela, kjer je pot nekoliko bolj strma in zavarovana z jeklenicami. Prehod je nezahteven. Po približno nadaljnih 15 minutah hoje pridemo do manjše dolinice tik pod glavnim grebenom. Tu se nahaja razpotje, kjer imamo naravnost do Velikega vrha še markirano 35 minut hoje. Desno od zadaj se nam pridruži grebenska pot. S hojo nadaljujemo naprej proti Velikemu vrh po južnih pobočjih, kjer obhodimo vrh Toplar. Pot je razgledna in nas vodi tik pod vrhom grebena. Po dobrih 25 minutah hoje zavijemo desno navzgor. Od tu imamo še nekaj minut do našega cilja.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.