Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Mala Ojstrica iz planine Podvežak za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Mala Ojstrica

Mala Ojstrica se nahaja na ozkem, razglednem in proti zahodu v Robanov kot prepadnem stranskem grebenu Ojstrice. Večina jo obišče na poti na precej višjo sosedo, a je vseeno vredna tudi samostojnega obiska. Za tiste bolj vrtoglave, ki se jim zdi Ojstrica prezahtevna je Mala Ojstrica prava izbira. Pot nanjo je lahka. Če si na Korošici nahitro zaželimo še nekaj razgledov preden se ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1500 m
Višina: 2017 m
Višinska razlika: 517 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Kamnik - Gornji Grad. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. V vasi Podvolovjek smo pozorni na table, ki nas usmerijo levo proti Korošici. Cesta višje postane makadamska. Vozimo se preko treh križišč, kjer nas table vodijo proti Korošici in tudi planini Podvežak. Parkiramo na parkirišču ob dekorativnem kozolčku s številnimi tablami. Za njim je rampa in cesta do planine Podvežak. Vožnja po tej cesti za javni promet ni dovoljena.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Mala Ojstrica 2 uri 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V mokrem in v zimskih razmerah se pri vršnem vzponu pazimo zdrsa po strmih travnatih pobočjih pod vrhom.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po gozdni makadamski cesti za rampo. Cesta in tudi gozdna pešpot nas pripeljeta do pastirske koče vrh planine Podvežak. Za kočo sledimo smerokazom za Korošico. Nad kočo se sprva vzpenjamo precej strmo, a strmina hitro popusti. V večinoma zmernem vzponu sledimo razgibanemu terenu, ki se občasno povsem položi in tudi nekoliko spusti. Po približno 30 minutah hoje od planine Podvežak pridemo do razpotja, kjer gre desno pot za Luče, naravnost proti Korošici, levo po ozka neoznačena steza proti Deski. Gremo naravnost preko pašne jase v kotanji. Za njo se dokaj hitro vzpenjamo skozi pas ruševja in pridemo do razpotja, kjer se nam iz desne priključi pot iz planine Vodole. Držimo se levo. Sprva hodimo po ozki grapi, pot pa sledi razgibanemu terenu in se občasno nekoliko povzpne ali spusti. Pridemo do naslednjega razpotja, kjer zavijemo levo proti Korošici - naravnost Molička planina. Lepo nadelana pot se zložno vzpenja po strmih severnovzhodnih pobočjih Tolstega vrha. Višje gremo mimo manjšega naravnega okna nad votlino. Tu je pot nekaj korakov malce izpostavljena, a nam ne dela nikakršnih preglavic. Ko je Tolsti vrh za nami se pot kratko položi, a prične hitro ponovno vzpenjati. Tudi v nadaljevanju večinoma sledi razgibanemu terenu. Pripelje nas do naslednjega razpotja za Robanov kot in Rogovilec. Še naprej se držimo naše poti in smeri za Korošico. V nadaljevanju se pot še naprej zložno in prečno vzpenja preko gruščnatih pobočij Belega vrha. Pripelje nas do naslednjega razpotja že na prevalu Sedelce nad vzhodnim robom Korošice - desno Ojstrica, Mala Ojstrica, naravnost Kocbekov dom na Korošici.
Zavijemo desno in sprva prečkamo travnato ravnico na prevalu, nato pa dobro nadelana pot zavije desno in v zmernem vzponu prečka strma večinoma travnata pobočja pod Malo Ojstrico. Višje pridemo na greben, kjer pot zavije ostro levo - z desne sem nam tu priključi pot z Moličke planine. Vodi nas tik pod vrhom Male Ojstrice. Ko desno nad nami opazimo kovinski miniaturni Aljažev stolp smo pozorni na pešpot, ki se od naše markirane poti na Ojstrico odcepi desno proti Mali Ojstrici. V dobri minuti ali dveh se povzpnemo vrh gore.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.