Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Škalsko jezero iz Velenja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Škalsko jezero

Škalsko jezero je najmanjše izmed treh Šaleških jezer. Vsa jezero so zelo mlada, saj so nastala zaradi izkopavanja lignita v velenjskem premogovniku in posledično ugreznin, ki jih je zalila voda. Okoli jezera je speljana sprehajalna ali tekaška pot, odvisno od našega namena, s številnimi učnimi tablami in rekreacijskimi napravami. Jezero se je zelo lepo zlilo z okolico in je ni degradiralo, ...

Škalsko jezero je umetnega nastanka, a se je zelo lepo zlilo z okolico.

Družinski izlet: Družinski izlet okoli Škalskega jezera lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Pot je primerna tudi za otroke, ki so komaj shodili. Zaradi dolžine poti jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Otroke bo navdušila slikovita okolica jezera. Navdušili jih bodo tudi labodi, ki gnezdijo ob jezeru in ribe v vodi. Del poti ob jezeru je urejena tudi zanimiva učna pot.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Najnižji del poti: 383 m
Najvišji del poti: 396 m
Višinska razlika: 13 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Žalec, Dravograd, Velenje Dobrna. Nato zavijemo levo proti Velenju. Te ceste se sedaj držimo vse do Velenja. Na prvem krožnem križišču gremo naravnost proti Velenju. Na drugem večjem krožnem križišču že v mestu se ponovno držimo naravnost za Šoštanj. Po štiripasovni cesti se vozimo do prvega semaforja, kjer zavijemo desno na Cesto talcev. Vozimo se po tej cesti in se nato držimo Koroške ceste. Nato zavijemo rahlo desno na Cesto pod parkom. Pridemo do krožnega križišča, kjer zavijemo na 3. izvoz in se še naprej držimo Ceste pod parkom. V naslednjem krožišču zavijemo desno proti Škalam na Cesto na Jezero. Ko prične cesta zavijati desno opazimo na njeni levi strani parkirišče. Nahaja se ob stadionu. Zavijemo nanj in parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Krožni sprehod okoli jezera 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča stopimo na široko sprehajalno pot, ki nas pripelje do jezera. Tu zavijemo levo. Ves čas se držimo široke sprehajalne oziroma trim poti, odvisno od našega namena obiska, ki sledi jezeru. Občasno se nekoliko približa ali odmakne od brega. Del poti je urejen kot učna pot. Gremo mimo številnih poti in nekaj telovadnih naprav.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot okoli jezera.